Vilken farkost är snabbast i vatten?

Vikta pappersbåtar åker i vatten.

Snart är våren här och varför inte använda sig av vattenlekplatsen på Örtagård och Hyllie vattenpark i undervisningen för att utforska det fysikaliska fenomenet friktion?

Under hösten har två klasser från Örtagårdsskolan samarbetat med Pedagogisk inspiration med att utveckla ett arbetsmaterial där fysik är i fokus. Genom sagan om den ståndaktige tennsoldaten fick eleverna en bild av vad en pappersbåt är innan de själva vek farkoster i papper. Innan farkosterna testades i vattenlekplatsen fick de fundera över vilken som är snabbast i vatten och formulera varför.

Att vika pappersfarkoster är en utmaning och några elever fick se vikta pappersfarkoster som veks upp innan de själva fick vika. Platsen de fick testa farkosterna på var känd för alla. De har många gånger varit på vattenlekplatsen och lekt. Platsen var känd för dem, men övningen var ny.

Undersökningen om vilken farkost som var snabbast gjordes en gång till. Eleverna fick en möjlighet att utforska sina funderingar och slutsatser efter första försöket. Den andra gången var övningen att vika pappersfarkoster känd för eleverna men platsen var ny, Hyllie vattenpark.

Hyllie vattenpark är en öppen park där vattnet är påslaget från april till och med oktober. Det finns mycket mer att undersöka och utforska i vattenparken. Mer information kan fås på www.kretseum.se.

Vilken farkost är snabbast i vatten? är det första lektionspaketet i fysik på Pedagogiska kartor.

Pojke pumpar vatten ur pump.