Visionera om dina drömmars Malmö och lär dig om Nobelpriset!

Silhuetter från Malmö och bild på Alfred Nobel
Vilka visioner har unga människor om Malmö? Den 22 november startade utställningen “Öppna Malmö” på Malmö Live.

De har samlat unga i staden för att skapa och visualisera om ett Malmö där alla kan bo och leva som jämlikar – fritt från segregation, rasism och diskriminering. Låt dina elever vara med och visionera. Stora idéer börjar smått och även Nobelpriset var en gång bara en vision. Den här veckan visionerar vi tillsammans mot stora förändringar!

Öppna Malmö – Hur ser din drömstad ut?

Den här resursen tar sin avstamp i “Öppna Malmö Vision 2050” som samlar unga i vår stad med syftet att alla i Malmö ska kunna vara stolta över sin bakgrund och identitet och leva i staden som jämlikar. Givetvis handlar resursen om vilka visioner dina elever har! 

Så – hur ser dina elevers drömstad ut? Vilka lösningar ser de på framtidens utmaningar? Låt dina elever visionera och använda sin fantasi för att tänka nytt och skapa en framtida drömstad!

Nobelprislektionen – en lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset

 Direkt från Nobel Prize Museum i Stockholm kommer denna lektion om Alfred Nobel och Nobelpriset. Ett bra sätt att bekanta sig med vårt svenska Nobelpris. Hur kom det till och vem var egentligen Alfred Nobel. Låt eleverna bekanta sig med en fin del av det svenska kulturarvet.

Nobelpriset i fred – Ett prestigefyllt pris

Nobelpriset i Fred är ett prestigefyllt pris med lite annorlunda bakgrund än de övriga prisen. Det hanteras nämligen av Norge som vid tiden för Alfred Nobels död var i union med Sverige. Till skillnad från övriga nobelpris kan även organisationer och inte bara personer tilldelas fredspriset. Prisceremonin äger rum i Oslo den 10 december samma dag som övriga priser delas ut i Stockholm. Priset har delats ut sedan 1901 men under andra världskriget gjordes ett längre uppehåll mellan 1939–1943 då Norge var ockuperat av Nazityskland. 

Fler resurser om barnkonventionen och Nobelpriset hittar du på Malmö delars framsida! Låt innovationer och visioner bli veckans ledstjärna!

Tecknade ansikten i svart cirkel.
Lena och Annika – redaktörer på ”Malmö delar”.