WorldPride på Tröskans förskola

Lådcyklar utsmyckade med Pride-flaggor.

WorldPride närmar sig med stormsteg. Detta ville vi på Tröskans förskola uppmärksamma genom att anordna vår egna Lådcykelparad. Initiativet spred mycket glädje.

Under hela förra veckan hade vi pride-tema för de äldre barnen på Tröskans förskola i Elinelund. Vi ville fira att det snart var WorldPride i Malmö genom att anordna vår egna parad. Vi kontaktade de andra förskolorna i området för att bjuda in dem till firandet. Det blev bestämt att cykelparaden skulle gå till Pilängens, Mossängens och Nattfjärliens förskola.

Högläsning av boken ”This day in June”

Jag hade varit på Dawit Isaak-biblioteket och lånat bilderboken ”This day in June” som handlar om en prideparad. Under en samling visade jag bilderna ur boken och barnen fick diskutera vad de såg. Bilderna innehöll både transpersoner, dragqueens, samkönade par och läderbögar. Jag förklarade att Pride står för att man ska vara stolt över vem man är och att all kärlek är bra kärlek.

Boken "This day in june".
Boken ”This day in june”

Pridepyssel och dekoration

Efter boksamlingen fick barnen både skapa sina egna prideflaggor och pärla smycken till paraden. Barnen satte genast igång att göra sina tolkningar av prideflaggan.

Tecknade Pride-flaggor.
Barnens prideflaggor.

Rund pärlplatta med regnbågsfärger.

Under veckan fick barnen också vara med och göra förskolans egna banderoll. Vi tog ut ett stort papper på gården och sen fick barnen måla med sina händer på det. Resultatet blev magiskt! När målningen hade torkat klippte vi till den till en regnbåge och klistrade på titeln ”Tröskans förskola”. Barnen var med och klistrade och färglade bokstäverna tillsammans.

Lådcykel utsmyckad med regnbågsfärger.
En av lådcyklarna som barnen fick dekorera

Härligt och viktigt att uppmärksamma budskapet om kärlek och stolthet

Nu var dagen kommen för paraden. Barnen satte sig i lådcyklarna redo med sina flaggor. Madonnas ”Vogue” ljöd från våra högtalare. Stämningen var på topp. Folk som mötte oss på stan vinkade glatt med. Väl framme på de andra förskolorna möttes vi av barn och pedagoger med flaggor i händerna. Det blev verkligen ett fint möte. När vi sagt hejdå till de andra förskolorna så fortsatte paraden in till Limhamn. Dagen avslutades med en kortare samling där jag berättade lite mer om prideflaggan och vad den står för.

Nickolina och Mersida på Tröskans förskola.
Mina kollegor Nickolina och Mersida.

Det kändes härligt och viktigt att uppmärksamma budskapet om kärlek och stolthet på ett positivt och festligt sätt. Även om det för barnen inte är så lätt att förstå vad Pride är så tycker jag det är meningsfullt att de får uppleva en parad, bekanta sig med regnbågsflaggan och få se bilder på personer som de kanske aldrig sett innan. Ju mer vi pratar om dessa ämnen ju mer kommer också barnen förstå. Vill vi ha en generation som är öppensinnad och visar respekt för mänskliga rättigheter så måste vi börja i förskolan. Med det sagt räcker det inte att bara fira Pride en gång om året. Arbetet med diskriminering och kränkande behandling är något varje förskola måste arbeta med dagligen.