”Mat ett sätt att engagera alla i skolan”

Jason O'Rourke är prisbelönad rektor på Washingborough academy i England som brinner för maten och då särskilt för hur man kan använda maten som ett pedagogiskt verktyg och låta det prägla skolans undervisning i många olika ämnen. Podagog Malmö fick en pratstund med honom när han gästföreläste på Hyllievångsskolan.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Spotify. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Jason O’Rourke har under många år arbetat med att låta maten prägla undervisningen i sin skola och han är en flitig föreläsare där han delar med sig av sina lärdomar och erfarenheter på området. En viktig aspekt av hans arbete är hur skolan involverar vårdnadshavarna och lokalsamhället.

– Mat är något som förenar oss alla socialt. Alla har en relation till mat, vare sig det är positivt eller negativt. Mat kan kan engagera vårdnadshavare och öppnar många fler dörrar än till exempel matematik eller historia. Föräldrar får till exempel ta med sig bröd från sin kultur till skolan. När de sedan väl är i skolan kan man diskutera andra aspekter av deras barns lärande, säger Jason O’Rourke.

– Det handlar om att titta på mat från nya synvinklar, det handlar inte bara om näring utan att försöka använda sig av aspekter av mat i olika delar av undervisningen och barnens lärande. Om hur mat även kan förbättra barns mentala hälsa, om hållbarhetsfrågor…säger han.

Podagog Malmö är en podd som lyfter pedagogiken och arbetet i Malmö skolor och den görs av redaktionen på Pedagog Malmö. Bland gästerna finns pedagoger, rektorer och annan skolpersonal. Lyssna på podden här eller till exempel på Spotify!