
Måltider i ett pedagogiskt syfte
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Mediaflow. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.
Mer informationDörren står alltid öppen till kockarna Gertie Jönsson och Sofie Nilsson. I köket på Sjösättningens förskola kommer barnen ofta på besök. De är också delaktiga i vad som serveras på förskolan i det matråd som hålls var fjärde vecka. Där har barnen chansen att säga vad de tycker och påverka menyn under “önskeveckor”. På matrådet deltar tre pedagoger och barn från de äldre grupperna. Totalt finns det sju matambassadörer bland barnen på förskolan.
– Det är viktigt att få in deras tankar. På matrådet pratar vi om till exempel temaveckor vi ska ha, hur det funkar med månadens grönsak och vad de lärt sig, säger Åsa Ström, förste förskollärare.
“Månadens grönsak” är ett sätt att väcka nyfikenhet kring mat och få barnen att våga testa något nytt. När Pedagog Malmö besöker köket är det lök som är i det matpedagogiska strålkastarljuset.
– Vi brukar prova olika grönsaker och frukter, det är väldigt populärt bland barnen. I januari hade vi citrusprovning, de frukterna är ju väldigt goda då. Vi hade salt och socker som vi doppade citrusfrukterna i, för olika smaker. Att få de att våga testa, smaka, känna och se. Ta zuchini och morötter, de smakar olika beroende på färg, säger Sofie Nilsson, kock på förskolan.
Hur maten presenteras för barnen är också viktigt för matglädjen.
– Jag tror knepet är färger och hur vi lägger upp grönsakerna. Det ska se fint ut, säger hon och visar tallrikarna som är formade likt gröna blad.
Feedbacken på matråden handlar heller inte bara om vad som ligger på tallriken.
– Nej, det handlar också om hur det är att sitta vid matbordet. Någon ville ha fler ljusslingor, någon pratade om musik, säger Åsa Ström.
Förskolan är också engagerad i EU-finansierade hållbarhetsprojektet Schoolfood4change, som verkar för hållbara och hälosamma matvanor för unga.
– Vad betyder det att få en utmärkelse som Sveriges offentliga måltider?
– Det är jättestort! Eftersom vi inte vet var nomineringen kommer ifrån funderade vi på vad det är vi gör som är lite extra? Kockarna är fantastiska och de gör vacker mat också, att det inte bara är mat som ska göra oss mätta. Och att barnen alltid är välkomna till köket, vi planerade in praodagar där de fick vara med och göra allt från sallad till att diska och städa. Allt det barnen växer i sig själva och det bygger en stolthet.
Se ett reportage från förskoleköket i videon här ovan!