Vill du ta del av erfarenheter från skolor och förskolor samt lyssna på Jonna Bornemark och Ann-Louise Ljungblad?
Lär sig odla för grönare skolgårdar
Som ett led i att utveckla det utomhuspedagogiska arbetssättet på Malmös förskolor och skolor har pedagogerna under våren deltagit i odlingskurser. Målet är fler kreativa och gröna skolgårdar i stan efter att personalen gått kursen i Torup utanför Malmö.
– Vi har ju märkt att de här praktiska momenten är väldigt bra och sammansvetsande för grupperna. Eftersom de ofta är två–tre stycken från varje förskola så vill det ju till att de blir sammansvetsande. Sedan ska ju de komma till skolan eller förskolan och vara pionjärerna. Då är det bra att de har en grund att stå på, säger Birger Emanuelsson, naturpedagog.
Fågelbad och insektshotell
Förutom att odla blommor, purjolök, tomater, squash, rädisor får kursdeltagarna bland annat gjuta fågelbad och lära sig bygga “hotell” där insekter kan bosätta sig. Satsningen görs av Pedagogisk Inspiration i samarbete med Malmö museer.
– Vi jobbar med grön flagg, en grönare stad, en grönare förskola och…ja, en grönare värld. Vi tycker det är viktigt att barnen får lära sig i en process som går hela vägen. Att lära sig odla…det är många barn som inte har den möjligheten, de kanske bor i lägenhet. De får möjlighet att se hur man sår och hur det växer. Och vad händer om man misslyckas? Man kan prata om det också, säger Yaquelina Flores, förskolepedagog på Stadionparkens förskola.
Se ett längre reportage från odlingskursen här nere!
Text, Foto & Video: Fredrik Thunberg