Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Mediaflow. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.

Mer information

Läsande av digitala texter i läsundervisningen

Lisa Molin, forskare och lektor i Göteborgs stad, berättar om aktuell forskning kring läsande av digitala texter samt vad man kan tänka på i läsundervisning där digitala texter ingår.

Digitaliseringen har förändrat texter i grunden. Från att främst vara tryckta på papper är de nu alltmer multimodala, det vill säga att de består av en kombination av exempelvis texter, bilder, ljud och grafer. De befinner sig dessutom ofta online vilket gör dem både föränderliga och dynamiska. Det här ställer delvis nya krav på undervisningen och läsarens förmågor.

Evenemanget arrangerades av grundskoleförvaltningens språkutvecklarnätverk med stöd av Skolverket.

Målgrupp: skolledare, utvecklare och all skolpersonal åk F-9 med intresse för läsundervisning

Presentation av föreläsaren:

Lisa Molin är fil.dr och lektor i literacy och skolans digitalisering vid Center för skolutveckling, Göteborgs stad och Institutionen för didaktik och pedagogisk profession (IDPP), Göteborgs universitet. Hennes forskning fokuserar framför allt på de villkor som skapas i digitala lärmiljöer för utveckling av kritiska förmågor. Lisa ingår i ett nätverk med nio forskare (TIMDA – Text, information och multimodalitet i den digitala eran) som turas om att presentera i bloggform, de resultat från studier de genomfört eller diskutera andras studier.