
Anmäl dig till bokklubben Hela Malmö läser!
Du visar för närvarande ett platshållarinnehåll från Mediaflow. För att komma åt det faktiska innehållet, klicka på knappen nedan. Observera att detta kommer att dela data med tredjepartsleverantörer.
Mer informationFörsta steget är att hitta situationer där språkstödet behöver utvecklas. Det görs genom att förskolepedagogernas arbete filmas så att man tillsammans kan titta närmare på de språkstödjande handlingarna. Tillsammans tittar arbetslaget på filmen och har observationsverktyget ELSA-protokollet som stöd för att dokumentera vad de ser. Utifrån dokumentationen kommer de överens om vilka förändringar som behöver göras för att barnens språkutveckling ska stimuleras, varefter nya dokumentationer, observationer och reflektioner görs.
Tanken är att man i återkommande cykler bedriver den här aktionsforskningen där man tillsammans reflekterar och omprövar sin praktik för att nå ett tydligt uppsatt mål. Eva Nilsson, rektor i förskoleområde A, har lång erfarenhet av att arbeta med förskola och är imponerad av modellen.
– Jag har jobbat med språkutvecklande med barn i över 40 år. Äntligen har vi hittat en metod som jag tycker ger effekter för barn och det ganska snabbt. Det handlar om att det är pedagogerna som tittar på sig själva och hur de är i sitt bemötande och i sitt språkutvecklande arbete mot barnen.
– Vad tyckte personalen om att bli filmade?
– Motståndet var stort när vi började med detta…trodde vi! Några ville inte filma sig, men det var fler som sa ”det här kör vi på”. Det visade sig att ofta gjorde vi inte det vi trodde att vi gjorde. Filmen blev en ”aha”…nu vet vi vad vi gör, nu tror vi inte längre, säger Madelene Hillborg, utvecklingspedagog på förskoleförvaltningen.
Hedda Hedberg är förskollärare på Ärtans förskola och upptäckte i samband med arbetet med ELSA-modellen att hon i större utsträckning behövde vänta in barnen.
– När jag första gången filmade mig och fyllde i det här obervationsprotokollet så blev det väldigt tydligt att jag pratar och pratar och upprepar det barnen säger formar korrekta meningar, ställer mycket frågor och stöttar barnen i att formulera svar…men jag tar alldeles för få pauser. Talutrymmet blir inte jämnt fördelat. Jag behöver ta fler pauser men också bli bättre på att pausa förväntansfullt; verkligen signalera till barnet att jag fortsätter att lyssna på dig. Du får betänketid att formulera ett svar, det du har att säga är viktigt, säger Hedda Hedberg, förskollärare på Ärtans förskola.
– Jag tänker att det här är ett arbetssätt som ger ganska stor spilleffekt i andra miljöer och andra situationer. Det jag tagit till mig i en filmning och sett att det gör något, det tar jag ju med mig i alla momenten under dagen, säger Emma Sjöholm, förskollärare på Gubbabackens förskola.
Fakta – ELSA-modellen och FOU-programmet Språkutvecklande förskola
Förskoleförvaltningen deltar just nu i IFOUS treåriga FOU-program (forskning och utveckling) Språkutvecklande förskola. Syftet är att i praktiskt inriktade samarbeten mellan förskolepersonal och forskare utveckla det språkutvecklande arbetet. Utvecklingsgruppernas arbete utgår från den så kallade ELSA-modellen, som stöttar barns tidiga språkutveckling. ELSA står för Eget Lärande genom Språkstödjande Aktioner (på engelska Early Educational Language Support Activities) och är ett evidensbaserat observationsverktyg.
Modellen utvecklades av professor Karin Rönnerman och docent Ann Nordberg vid Göteborgs universitet i samarbete med förskolepersonal. Den grundar sig på ett evidensbaserat observationsverktyg som i sin tur utvecklat i England. Verktyget har efter det anpassats till svensk förskola. Det belyser olika aspekter som är viktiga att beakta utifrån fysiska, didaktiska och sociala dimensioner.
I Malmö är det fyra förskoleområden som deltar i programmet, och fler lär det bli. Arbetet har visat sig så framgångsrikt att förskoleförvaltningen beslutat att förvaltningens enhet för pedagogisk utveckling ska utgå från ELSA-modellen när förskolor behöver stöd i att utveckla sitt språkutvecklande arbete. Just nu produceras ett stödmaterial om modellen i samarbete med Pedagogisk inspiration Malmö. Materialet kommer publiceras på Malmö delar under våren, fritt och öppet för alla att använda.
Se fler reflektioner kring ELSA-modellen i videon!