Gå direkt till innehållet

Skapa bildstöd enkelt med Bildstod.se

Publicerat: Skribent: Ida Rosqvist
Sommaraktiviteter i bildstöd.

Nu har nog de sista tonerna av Idas sommarvisa tystnat på skolor runt om och sommarledighet börjar närma sig med stormsteg. Jag har gjort ett schema med olika sommaraktiviteter så att ni inte tappar styrseln när skolans struktur och rutiner tar en paus. Jag vill också passa på att tacka alla läsare som vill följa vår skollogopedblogg och önska er en riktigt skön sommar. Det är väldigt kul att ni är så många som kikar in här!

Inför sommaren vill jag passa på att tipsa om sidan bildstod.se där du enkelt kan skapa material med bildstöd för många olika syften. Det är gratis och allt du behöver göra är att registrera ett konto och sen är du redo att sätta igång.  Det är därför ett bra alternativ om du är på gång med att börja lära dig att använda bildstöd.

En fiffig sak med sidan är att du kommer åt dina filer genom att logga in via internet så de är tillgängliga från olika datorer. Eftersom det finns möjlighet att skapa material som delas publikt med andra användare finns redan massor av material att använda rakt av eller utgå ifrån när du skapar eget. Här kommer ett axplock av material som kan laddas ner:

Aktiviteter i bildstöd.

Självklart kan du göra schemabilder med bildstöd

Dagens schema i bildstöd.

Du kan göra färdiga dag-för-dag-bildscheman. Här är ett schema över en dag med nationella prov.

Text och bildstöd om idrott.

Förberedelse inför, under (och efter) en aktivitet

Ord och bilder på saker som börjar på A.

Material att använda tillsammans med Livet i bokstavslandet

Slöjdord med bildstöd.

Slöjdord och -aktiviteter

Religösa begrepp med bildstöd.

Ord inom religion med fokus på kristendomen

Faktatext om heliga birgitta med olika bildstödsbilder.

Exempel på faktatext med bildstöd

Bilder på personer som gör olika saker.

Det går även att göra material, som memoryspel, för språkträning

Många av bilderna som används på bildstod.se kommer från arasaac.org vilket är en sida där du enkelt kan söka och ladda ner enskilda bilder för att skapa material. Jag hoppas att detta inspirerar till att börja utforska användandet av bildstöd av olika slag. Vi på skollogopedbloggen kommer att fortsätta att skriva om olika sätt att skapa och använda bildstöd så fortsätt att kika in här i höst!

6 Kommentarer

 1. Hej, har försökt att registrera mig för att kunna ta del av ert fina material. Jag kommer tyvärr inte vidare trots att jag skapat konto. Vad gör jag för fel och hur kan jag få möjlighet att använda det fina bildstödsmaterialet.
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning Pia Jansson

  1. Hej!
   Jag har ingen kontakt med de som ligger bakom Bildstod.se så det kan jag tyvärr inte bistå med. Här finns lite mer info och guider om hur det fungerar: http://www.dart-gbg.org/sv/tips_material/tm_bild_symbolmaterial/tm_bild_symbolmaterial_komhit
   Hoppas du lyckas hitta svar där!
   Hälsningar Ida Rosqvist

 2. […] som vi använder för annan typ av bildstöd. Det finns även t.ex. Pictogram och ARASAAC som jag tipsat om tidigare. Samtliga dessa förutsätter att du har symbolförståelse, d.v.s. att du kan förstå att […]

 3. […] att det går att ladda ner 100 svenska ord med bildstöd översatta till arabiska och somaliska, om tjänsten bildstod.se där du kan skapa enkla bildstödsmaterial gratis och hur man kan använda bildstöd som ett led i […]

 4. […] har tidigare tipsat om gratistjänsten bildstod.se och gratisbildbasen ARASAAC vilka kan vara bra alternativ om man är […]

 5. Hej och tack för att jag får ta del av pedagog Malmö.

  Jag arbetar som talpedagog och skulle vilja utveckla allt det praktiska för lärare med stora klasser som har elever som behöver bildstöd som är riktat till elever i åk 5 och uppåt. Hur gör man för att få det att fungera rent praktiskt utan att det ska bli för tidskrävande för läraren? Det handlar ju om ett arbete på lång sikt men någonstans måste man ju börja.

  Mvh
  Pia Warrol

  1. Hej!
   Tack för din kommentar! Hur man får till systematiskt arbete med bildstöd inom skolan är verkligen inget man gör i en handvändning utan det kräver långsiktigt arbete. Jag har skrivit en del rent praktiska tips i det här inlägget: https://pedagog.malmo.se/2017/02/20/anvand-bildstod-fran-widgit-tillsammans-med-din-egna-layout-konkreta-tips-pa-hur-du-kan-gora/ och jag lägger på min att skriva-lista att knåpa ihop ett inlägg om framgångsfaktorer för att implementera bildstöd inom skolan. Så fortsätt gärna kika in på bloggen och förhoppningsvis får du användbara tips framöver.

  2. Nu finns ett inlägg om framgångsfaktorer för strukturerat och systematiskt arbete med bildstöd: https://pedagog.malmo.se/2017/06/19/framgangfaktorer-for-strukturerat-och-systematiskt-arbete-med-bildstod-inom-skolan/

 6. Arbetar som undersköterska på ett äldreboende och kämpar för att få ihop material för att kunna konversera med dem som drabbats av afasi men även de som hör väldigt dåligt.

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!