Gå direkt till innehållet

Publicerat:

Förändring kan inte bara pratas fram, den görs…

Halvöppen grind mot häng och hav.

Efter att ha arbetat på Högskolan i Jönköping de sista tio åren och ha drivit en förskola, har jag nu gått in i en ny fas i livet. Jag kommer istället att bland annat arbeta som forskare i Malmö på 50 % – och det är verkligen något jag ser fram emot. Ni hittar mig på pedagogisk inspiration i Malmö stad och jag kommer inledningsvis att arbeta med forskningscirklar, föreläsningar och träffar med utvecklingsteamen bland annat.

Genom att flytta till Malmö på halvtid har jag förändrat mitt liv från att bara bo på landet till att också få möjlighet och tillgång till allt som finns i en större stad! Men framförallt ser jag fram emot mitt nya arbete eftersom jag tror på den organisationsförändringen som gjorts inom förskolan i Malmö. Ett förändringsarbete som blir intressant att följa och få delta i.

Min erfarenhet är att förändringen inte kan pratas fram – den måste göras. Kommunikationen är naturligtvis viktig men inte avgörande i ett förändringsarbete. Samtal kan skapa bilder, idéer, förskjuta tankegångar och skapa entusiasm för förändring, men gör inte förändringen. Då handlar det om konkreta handlingar.

Vår relation till förändringar ser olika ut och beror på varför förändringen sker. Men förändring är en del av att livet. Förändring kan vara vald, bli påtvingad eller vara lösningen på ett problem. När vi börjar förändra påverkar det andra aspekter än det vi tänkt i det verksamhetsystem vi verkar i (som vi till exempel skapat på en arbetsplats). Detta kan göra att vi inte vill fortsätta det förändringsarbetet vi påbörjat då det visar sig att förändringen får större konsekvenser än det vi först tänkte och samtalade om.

Erfarenhet är viktig i ett arbete, men erfarenhet kan också motverka förändringsarbete. Är inte det vi gör tillräckligt bra? Kanske inte, men det kan också handla om att förutsättningar och krav förändrats och därmed också våra arbetsuppgifter. Förändring är mödosam eftersom man måste förhålla sig på nya sätt, reflektera och därmed blir ”störd” i tankebanor eller vanor. Förändring kan också utveckla nyfikenhet och förundran och ge nya aspekter och kvaliteter i livet/arbetet. När man aktivt arbetar för förändring i en verksamhet bygger det på en idé eller motiv för att något ska bli bättre. Det är laddat med en värdering eller en uppfattning om den ”rätta metoden” och är därför aldrig neutral. Det är också viktigt att vara medveten om att förändringsarbete inte innebär att allt blir bättre i en verksamhet, vissa saker blir mycket bättre medan andra aspekter faktiskt blir sämre. Allt måste upp på bordet, om även de motsträvliga så småningom ska få en lust att medverka. Genom att synliggöra olika åsikter och insikter får alla uppleva att deras tankar duger även om allas tankar inte kommer att kunna följas, eller så kan nya vägar och strategier hittas genom förhandling som ingen tänkt eller argumenterat för inledningsvis.

För att skapa ett engagemang i förändringsarbete krävs att man kommunicerar mycket under processens gång. Men kommunikation räcker inte – det är när vi handlar på nya sätt som förändringen sker på det ena eller andra sättet och då får vi också möjlighet att tänka nya tankar i förhållande till de nya handlingarna.

Nu börjar en ny höst fylld av nya utmaningar och för många av oss nya arbetsuppgifter, som kommer att påverka och förändra oss och våra liv på ena eller andra sättet. Vi får vandra ut i det okända och göra på nya sätt och hitta aspekter och svar som vi inte letat efter.

Text: Karin Alnervik

kommentarer

 1. Hej Karin! Din slutkläm – i en inspirerande text – får mig (ännu en gång) att tänka på Tranströmer:
  ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som kan bara kan hittas av den som gått vilse”
  Vi ses i höst:-)
  Hälsningar Ulf

  1. Tack Ulf! Ser fram emot vårt samarbete!

 2. Välkommen till Malmö och Pedagogisk Inspiration! Ser fram mot att följa dina blogginlägg!

  1. Tack snälla Linda! Blogga är en ny erfarenhet! Men som sagt det gäller att våga prova nytt!!

 3. Hej Karin!
  Grattis Malmö säger jag! Vad roligt att få följa dig här – Malmö har mycket spännande som delas på detta spännande forum.

  Lycka till!
  Eva Hansson

 4. Ja Eva! Att få vara i Malmö känns jättespännande. Här har jag mycket att lära!!

 5. Grattis Karin, Malmö är en fantastisk stad. Nya vyer som ger vidare tankar.. ser framemot din forskning och blogginlägg.

  1. Grattis Karin, Malmö är en fantastisk stad. Nya vyer som ger vidare tankar.. ser framemot din forskning och blogginlägg.
   Lycka till.

 6. Hej!
  Lycka till! Det ska bli spännande att följa dig.
  Kram Ingmari

 7. Hej Karin! Grattis o stort lycka till på din nya väg . Jag är själv mitt upp i en förändring som jag inte vet vart den kommer att leda mig. Dina ord gav mig styrka. Tack! Kram Gun Eriksson.

 8. Grattis till nya utmaningar Karin och grattis Malmö!!
  Jag kommer att följa din blogg med spänning! Här på Emilia sker också förändringar; under detta läsår är det jag som är pedagogista.
  Pirrigt, spännande och utmanande!

 9. Så fin text. Vi är många som kommer att sakna dig i Jönköping . Hoppas vi hittar möjligheter att samarbeta på något sätt.

 10. Grattis Malmö!
  Jag hoppas att du fortsätter aktivt med bloggandet! Det vore spännande att få följa dina tankar och ditt arbete på det sättet. :)

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy and användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Slumpa en artikel