Gå direkt till innehållet

Dansmatte på uppgång

Publicerat: Skribent: Gästbloggare
Barn dansar i klassrum.

Ett nyaktuellt och annorlunda sätt att arbeta med matematik.

På många skolor arbetas det med dansmatte och det är fantastiskt. Min kära mor påpekar att detta inte är något nytt, dansmatte arbetade man med redan på tiden hon undervisade blivande fritidspedagoger och förskollärare på Karlstad universitet på nittiotalet. Det som är nytt är kanske genomslaget det fått och ämnesfokuset på just matematikens lärande. Genomslaget hör mycket ihop med digitaliseringens möjligheter. Flera lärare lägger ut filmer på instagram där det dansas matematik med elever. Klasser kan exempelvis dansa med en danspedagog live via facebook på lektionen om man vill.

Men digitaliseringen är inte bara till godo. Vi kan även konstatera att barn rör på sig mindre och mindre på fritiden. Många barn väljer att spela dataspel istället för att gå ut och leka. Skolan och lektionerna är ett av de ställen där vi kan kompensera den minskande graden av spontanrörelse bland barnen. Det finns även gedigna bevis på att pauser och rörelse ökar fokus och inlärning i de teoretiska ämnena och där är ju dansmatten en ypperlig aktivitet att använda då det inkluderar både rörelse och ett teoretiskt ämne.

Att det är så aktuellt med just matematiken handlar om att det är det ämne som flest svenska barn upplever som svårt och även ett av de ämnen som resultaten är lägst i. Kanske måste vi mattelärare tänka om och hitta nya sätt att introducera, träna och fördjupa kunskaperna i matematiska begrepp.

Från matematikens och idrottens syfte i läroplanen kan man läsa:

 • Undervisningen i matematik…. ska också ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.
 • Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp ….. och deras användbarhet.
 • Genom undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska eleverna……röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang

Så att hitta legitimitet för att arbeta med dansmatte utifrån läroplanen är inte svårt. Det svåra är kanske hur…. 

Inom dansmatte-genren kan vi se två olika spår, dels att det arbetas med rytm och rörelse där eleverna får träna en färdigkoreograferad dans för att befästa vissa matematiska begrepp och dels, som den vägen vi valt i vårt projekt, ett kreativt arbete med eleverna där de både får träna begreppen och träna att själva få skapa och använda sin kreativitet i egna rörelser och danser.

Vi har nu träffat eleverna i klass 2 och 3 på Örtagårdsskolan tre gånger. Härliga elever som kastar sig in i uppgifterna och får prova på taluppfattning och tals användning (likhetstecknets betydelse och bråk), geometri (geometriska former och symmetri) samt programmering i dansens uttrycksform. Vår utmaning har varit att få in matematikens korrekta begrepp utan att ge avkall på dansens kreativitet. Jag tycker vi har lyckats. Vi har lyckats plocka fram övningar där barnen får befästa begreppen genom att själva skapa dans som visualiserar och gestaltar dem. Vi har i övningarna utgått från ett lärandemål/syfte i matematik samt ett lärandemål/syfte i dans. Redan nu är intresset för dansmatte stort, dansarna genomför i skrivandets stund flera klasser med dansmatte inom ramen för skapande skola. Vår tanke är att vi ska utbilda fler dansare så att vi kan erbjuda fler klasser att prova på detta och kanske inspirera även mattelärare eller idrottslärare till att genomföra några övningar.

Text: Anna Moberg

 

4 Kommentarer

 1. Spännande att ni tar upp dansmattens framfart…
  antar att det är mina live lektioner på Facebook ni har hittat :) roligt!
  Jag tror detta är startskottet på vad som är påväg att hända med Dansmatten i Sverige.
  Vi behöver se över våra ”skol-ramar” som går flera decennium tillbaka i tiden. Våra nutida barn lära på så många olika sätt, att enbart sitta i bänkarna är förlegat. Vi behöver nya inlärnings metoder, dansmatten är helt klart en av dom.
  Jag hör gärna mer om ert arbete i Malmö.

  Mvh:Evelina @dansa_din_matematik

 2. Hej Evelina
  Roligt att vi är många som vill utveckla dansmatten och tack för inspiration på din facebook-sida! Vi kommer nog att blogga mer om vårt dansmatte-projekt här på Pedagog Malmö så följ oss gärna här. I vår håller vi kurs för dansare/danspedagoger som vill jobba med dansmatte i skolan så det blir nog en blogg om det med.

  Mvh
  Maggi Óttarsdóttir (som svarar istället för Anna Moberg)

 3. En uppdaterad variant av skrivdans verkar det handla om (har en artikel om det om någon är intresserad). Det vetenskapliga stödet för den här sortens pseudopedagogik är, minst sagt, bräckligt.

  1. Hej Jan!
   Tack för dina synpunkter! Skrivdans är inget vi känner till. I syftestexten för kursplanen i matematik står att ”Undervisningen i matematik… ska ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband”. De ska också ”genom undervisningen… ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp”…

   Studier visar att aktiva matematikklassrum och mer idrottsundervisning gynnar matteresultaten hos 7-åringar. (Classroom-based physical activity improves children’s math achievement – A randomized controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6296522/).
   Att det finns positiva samband mellan rörelse under hela skoldagen och elevers lärande och prestationer lyfter även Skolverket fram i sin forskningsöversikt Hälsa för lärande – lärande för hälsa (2019). Orlowski och hennes kollegor (My Classroom Physical Activity Pyramid: A Tool for Integrating Movement into the Classroom, 2013) har sammanfattat forskning som uppmuntrar till fysisk aktivitet i klassrummet: Klassrumsbaserad fysisk aktivitet är ett undervisningsverktyg som lärare kan använda för at höja elevernas humör, energinivå och lärande… Utvärderingar av aktiva miljöer har visat positiva förändringar i elevernas klassrumsbeteende , ordigenkänning och läsfärdighet, matematikresultat, effektiv lärandetid och koncentrationsnivåer (s.47). Vi anser inte att man kan bortse från denna forskning utan istället utforska olika sätt för att införliva rörelse och fysisk aktivitet i matematikklassrummet för att stärka elevernas lärande.

   Ta gärna del av materialet på Malmö Delar: https://malmodelar.malmo.se/sok/dansmatte/typ/resursmaterial,arbetsomrade,lektion,moment

   Vänligen Angelina Briggner, Matematikutvecklare på Pedagogisk Inspiration (före detta kollega till Anna Moberg)

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!