Besa Murati på gymnasiemässan.
Foto: Dahlia Naji

”Se till att mentorerna följer med på gymnasiemässan”

Besa Murati är studie- och yrkesvägledare på Kroksbäcksskolan och besökte gymnasiemässan under torsdagen tillsammans med andra lärare och tre klasser, alla nior. Det är hennes tredje år på plats och hon misstänker att skolorna tänkt till extra i år.

– Det är alltid kul och bra att vara här, Åh, eleverna kommer jaga mig imorgon och vilja prata med mig. Nu kommer det vara ännu mer snack om gymnasiet, och sen är det öppet hus… men det är bra att detta ligger innan öppet hus, säger Besa Murati.

Hur får man ut det mesta av sitt besök på gymnasiemässan?

–För att få ut det mesta försöker jag ha haft så många individuella samtal som möjligt med eleverna och starta tankeprocessen ordentligt. Pedagogerna har också pratat en del med eleverna, och vi har i olika sammanhang försökt ställa frågor och bett dem vara nyfikna och intressera sig, ställa frågor och prata även om de till en början inte kan tänka sig en viss skola.
–Eleverna frågar ofta, ”men Besa vad tycker du som den skolan, är den bra?” Ja, men nu kan de ju fråga skolorna istället för mig. Vill de till exempel kombinera musik med studierna, hur är det? Ja, uppmana dem verkligen att ta tillfället i akt, vara nyfikna, våga ställa alla frågor. De har mycket föreställningar om vissa skolor, och nu är det ju dags att utmana dessa. Till exempel, är det bara ”svenskar” som går på Petri, ja gå förbi dem och fråga hur det ser ut?, säger Besa Murati.
–Så, att prata om vinsten av det och om vikten av att informera sig. Och sen, självklart, att möta upp med ännu fler samtal dagarna efter gymnasiemässan, säger hon.

Finns det något som sticker ut i år?

–Mm, i år verkar vissa gymnasieskolor ha tänkt till gällande normer och representation, det stämmer bättre överens med hur Malmös befolkning ser ut. Jag tänker mig också att skolorna har tänkt på att lyfta de ettor som gått på just Kroksbäck när vi från Kroksbäck är här. Det kanske är en slump men är det medvetetet är det ju smart! Det ger mer när de kan möta vänner och bekanta de kan relatera till.
–De har tänkt till. Det är lite fler elever som representerar gymnasieskolorna detta året, det gör att eleverna kan identifiera sig med varandra och jag ser fler elever som interagerar med varandra. Jag tycker det är jättebra!

Vad mer ska man tänka på innan sitt besök?

–Annan nyckel är mentorerna, se till att ha med fler vuxna och särskilt mentorerna som spelar en stor roll i deras beslut. Även mentorerna går runt och får ny information, håller sig uppdaterade och kan ta vid i diskussionerna med eleverna. Det är en viktig parameter! Mentorerna ska också vara delaktiga i deras beslut, säger Besa Murati.