Pedagoger i konfettiregn
Anna Broberg och Ella-Kari Meyrell överraskades på fredagseftermiddagen med konfettiregn, ballonger och prischeck. Foto: Anna Singhateh

Pedagoger på öppen förskola prisas

Förskolans pedagogpris går till en förskollärare och en pedagog som arbetar på Öppna förskolan Hera i Rosengård; Ella-Kari Meyrell och Anna Broberg. Det är första gången som verksamheten Öppen förskola prisas.

Det är fredag eftermiddag och verksamheten på Öppna förskolan Hera börjar lida mot sitt slut. Säkert såg även Anna Broberg och Ella-Kari Meyrell fram emot helgen, då förskoledirektör Serene Rosberg och förskolenämndens ordförande Mohamed Yassin (MP) plötsligt dök upp under festliga former och överraskade de båda pristagarna. De vårdnadshavare som var på besök på Hera med sina barn gladdes åt att få dela ögonblicket med Anna Broberg och Ella-Kari Meyrell.

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från Brightcove. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

LÄS MER: Allt om Malmö pedagogpris här!

– Tack så jättemycket, vi älskar detta ställe, vi älskar Hera. Det är vi tillsammans som gör Hera, säger pristagarna.

– Men utan er hade det inte funnits något Hera, tillägger pappan Abdulsalam. 

– Vår styrka är att vi är så samspelta och jobbar så bra tillsammans. Och att vi älskar våra jobb, varje morgon ser jag fram emot att komma hit, fortsätter pristagarna.

Öppna förskolan Hera är en viktig plats för många vårdnadshavare och deras barn, många kommer hit regelbundet och introduceras inte bara till svenska barnsånger, pyssel och lekar, utan även till förskolans verksamhet. Anna och Ella-Kari guidar vårdnadshavarna i både stort och smått, de stöttar med allt från samhällsfrågor till barnens utveckling, men också in i förskolans värld.

De gör medvetna val av böcker som passar aktuella teman och har skapat egna sånger med text och melodi. Samtidigt använder de rekvisita under sång- och läsaktiviteter tillsammans med barn och deras vårdnadshavare. I ateljén skapar de material som relaterar till det pågående temat, inklusive allt från grå-lera till naturmaterial.

– Detta är som ett andra hem för oss,  vi kommer alltid hit när vi är lediga. De förtjänar detta verkligen! säger Farhia med sonen Yusef 1,5 år och Huda 3 år.

– Detta är den enda öppna förskolan som mina barn och jag vill gå till, alla är helt underbara, säger en annan vårdnadshavare.

Överraskade vinnare tar emot blommor och ballonger.
Överraskade vinnare tog emot ballonger och blommor. Foto: Mette Mjöberg Tegnander
Anna Broberg och Ella-Kari Meyrell håller i blommor och ser glada ut.
Anna Broberg och Ella-Kari Meyrell. Foto: Mette Mjöberg Tegnander

Juryns motivering

”Anna och Ella-Kari är pedagoger ut i fingerspetsarna och de har ett holistiskt förhållningssätt i allt de gör. De har framgångsrikt utvecklat ett tematiskt arbetssätt på öppna förskolan som inkluderar flera områden från läroplanen. De använder böcker som en grund för högläsning, utomhusaktiviteter, skapande, dans, rörelse och sång och samtidigt fokuserar de på att främja normer och värden, inklusive barns lika värde och arbete med känslor.

Ella-Karis och Annas pedagogiska arbete bygger på röda trådar och igenkänning. Deras medvetenhet är synlig i valet av material, sånger, rekvisita, böcker och aktiviteter och reflekteras även i deras samtal med vårdnadshavare. Denna integrerade metod har inte bara inspirerat till nyfikenhet och delaktighet hos barnen, utan även främjat deras språkutveckling. Genom sitt tematiska arbete har pedagogerna framgångsrikt introducerat förskoleverksamheten för hela familjen och på så sätt bidrar de till att fler barn tar sina första steg in i förskolans värld.

Anna och Ella-Karin bygger framgångsrikt relation med alla barn och vårdnadshavare. Pedagogernas sätt att uppmärksamma barnen hjälper även föräldrarna att se sina barns utveckling. Ella-Kari och Anna har skapat en plats där besökande föräldrar fort blir stammisar och som för många är ovärderlig i vardagen. En plats där barn och föräldrar växer tillsammans! ”

Konfetti på golv på förskola.
Foto: Mette Mjöberg Tegnander

Övriga finalister

Ermina Crnisanin, Källängens förskola
Linda Thörn, Tröskans förskola