Code Week är igång – Häng med på programmeringsfesten
Gymnasiefotboll mot våld och rasism – finalerna
Final: Norra Sorgenfri gymnasium och Pauli gymnasium. Resultat 2-3
Match om bronsplats: Bernadottegymnasiet och Rönnens gymnasium 3-1.
Jousef Mosiba (lagkapten för det vinnande laget, Pauli gymnasium)
– Det känns riktigt bra, jag tycker om att vinna och vi är riktigt glada. Det fungerade riktigt bra inom laget. Vi samarbetade och förstår varandra i spelet, det var riktigt kul.
– Det är bra att vi får spela mot rasism!
Mustafa Aliev (tränare för laget, Pauli gymnasium)
– Jättebra att ha vunnit! Förra året kom vi på tredje plats och i år vann vi. Det är en rolig turnering och jag hoppas projektet kan fortsätta till nästa år.
– På min skola påverkar GFMVR positivt, eleverna får vara med och diskutera de här frågorna och de tycker att det är en rolig grej. Det är stort intresse att få vara med på skolan.
Mohammed, Norra Sorgenfri gymnasium (intervju före finalmatchen)
– GFMVR är jätteroligt, vi får möta andra elever och skolor och så får man visa sig själv. Det är bra att spela mot rasism. Rasism finns faktiskt!
Pelle Olsson (lärare/tränare för Bernadottegymnasiet, trea i turneringen)
– Vi vann välförtjänt tycker jag. Turneringen är ett mycket bra initiativ och pojkarna från Bernardottegymnasiet tycker att det var mycket roligt att vara med.
– Fotboll, som ju finns runt om i världen, är ypperligt för motverka rasism och våld här i samhället.
– På Bernadottegymnasiet utbildas eleverna till ett uniformsförberedande yrken, som t.ex. militär, polis och räddningstjänst. Vi jobbar oerhört mycket med jämställdhet och likabehandling. Fotbollen och turneringen kan vara en del i det arbetet.
Hampus Olsson (Kapten i Bernadottegymnasiets lag)
– Fotboll kan vara ett sätt att bekämpa rasism. Matcherna har varit väldigt roliga, både innan och efter matchen. Fast, ena laget vinner, så är det ju i fotboll. Vi skojar med varandra och så.
Maria Lindberg Varinger idrottslärare som leder Rönnens gymnasiums lag
– På något sätt har sport alltid förenat och samtidigt symboliserat mycket. Sen så behövs det en vidare diskussion. Det måste finnas utrymme för oss på skolorna att ta tag i våld och rasism så att det flyter ut även utanför fotbollsturneringen. Men själva mötet är ju viktigt, bara det att se andra
Leif Boregren, arrangör Gymnasiefotboll mot våld och rasism
– Jag lägger ned mycket tid på detta för att det är så roligt för både killarna och flickorna som är med, och för att det är så utvecklande.
– Spelarna träffas på fotbollsplanen. Dessutom arrangerar vi träffar i MFFs lokaler för att prata värdegrund och antirasistiskt ledarskap. Det handlar om möten mellan kontaktpersoner, lagledare, lärare, elever osv. Vi anordnar seminarier där vi pratar om hur man som enskild men också som grupp kan arbeta förebyggande mot våld och rasism
Staffan Tapper, Malmö FF
– MFF är ju inte bara en elitförening, den här turneringen är en del av samhället och MFF skall ju finnas i många arenor. Det här är en konkret arena där vi vill vara med. Ungdomar som älskar fotboll, ledare som hjälper till och i förening med just MFF känns helt underbart.
– Arrangörerna gör ett fantastiskt arbete. Vi får ju inte glömma alla ledare och lärare som arbetar i det tysta för att genomföra denna fantastiska turnering.
Läs mer om Gymnasiefotboll mot våld och rasism.
Text: Gustavo Nazar
Foto: Gustavo Nazar & Anna Jönsson