Hela Malmö läser: Ett steg mot en ökad läsning
Hämnd av Kalle Güettler & Viktor Engholm
“Det här hände i Förorten, platsen jag kallar mitt land. Det är min egen berättelse om vreden och hatet – och hämnden jag svurit på”.
I Hämnd berättar en 18-årig kille med invandrarrötter om händelser i det förflutna som kastar skuggor över det liv han lever idag. Händelser som ägde rum innan han föddes, i det land präglat av våld och krig, som hans mamma flydde från. Under sin uppväxt i det trygga Sverige blir pojken Elias alltmer medveten om vad som hänt hans mamma i hennes forna hemland, grymheter som alltjämt påverkar henne och förmörkar även pojkens liv.
Författaren Kalle Güettler fick idén till boken när han hörde talas om att det finns krigsförbrytare, som lever ett bekvämt och skyddat liv i Sverige. Han funderade på vad som kunde hända om offer och förrövare möts långt efter det att brotten begåtts och ville skriva en historia om detta. I samarbete med illustratören Viktor Engholm har han skapat en så kallad grafisk roman, en genre som man ser mer och mer av. Den grafiska romanen kombinerar text och bild på ett sätt som liknar serietidningar och som säkert tilltalar många unga. Den korta texten, ett par meningar på varje sida, gör texterna mycket lättlästa, samtidigt som bilderna berikar berättelserna. Det här en genre som passar bra för nyanlända ungdomar, men även för tonåringar i allmänhet som är svåra att motivera till läsning.
Illustrationerna i Hämnd ger lite känsla av actionfilm. Huvudpersonen lever ett hårt liv i förorten, där småbrottslighet och våld är vardagsmat. Smockan hänger hela tiden i luften. Den tuffa sporten Parkour, som Elias utövar, skildras med fart och fläkt i bilderna.
Miljön i förorten förstärker det utanförskap som Elias ger uttryck för. “Vad är Sverige?” frågar han sig. ”Jag bryr mig inte för mitt land är Förorten”. Här finns inget hopp, ingen framtid och Elias frustration och lust till hämnd leder fram till katastrof i berättelsens final.
Det är en grym och våldsam skildring av ett nutida Sverige utan lyckligt slut. Här finns många uppslag till intressanta diskussioner.
Förlaget Argasso rekommenderar boken från 13 år och uppåt.