Levande klassrum

Kvinna tittar ner i terrarium.
Vandrande pinnar på Johannesskolan
När vi på Malmö Naturskola var med på Skogens dagar och letade småkryp i skogen kom Karin Eriksson till oss med sin klass.

Hon är lärare på Johannesskolan för en etta och berättade att hennes elever hade vandrande pinnar i klassrummet. Och det bästa av allt, hon ville gärna dela med sig av dem till andra pedagoger.

Kvinna tittar ner i terrarium.

Ett levande klassrum lät spännande tänkte jag och åkte dit. Jag tittar ner i terrariet precis efter att Karin dragit undan den skyddande tyllen. Sakta börjar jag kunna urskilja vad som är blad, pinnar och vandrande pinnar. De flesta är nagelstora och några gungar lite lätt i sidled. Kanske försöker de smälta in i en simulerad vind.

Kvinna visar upp saga som elev skrivit.

Karin berättar att eleverna mäter och räknar de små varelserna med stor förundran. De skriver också texter i sina skrivböcker om dem och följer utvecklingen bakom glaset. Det är viktigt att barnen lär sig vara försiktiga med djuren, tycker Karin. Hon och hennes kollega som är fritidspedagog är nu inne på sjätte året med vandrande pinnar. De har testat med andra djur också men Triops var svåra att hålla liv i och tistelfjärilslarver krävde för mycket skötsel.

Vandrande pinnar är lätta att ha att göra med, tycker Karin. Eleverna turas om att mata och byta vatten i vasen med murgröna som står i terrariet. Det ingår som ett av ansvarsområdena precis som de ibland har ansvar för att torka borden i matsalen efter lunchen. De har testat att mata med lite olika blad men kommit fram till att murgröna är bäst för just denna sort vandrande pinne.

Nu vädjar Karin till andra lärare i Malmö att gärna hämta några vandrande pinnar hos dem på Johannesskolan. De har alldeles för många tycker hon själv. Vill du också har mer levande klassrum så ta kontakt med Karin på karin.eriksson2@malmo.se eller ring 0731-570881.