Årets nobelpris i fysik…en upptäckt till gagn för mänskligheten!

Ledlampor lyser.
Tänk dig tillbaka till mitten av 1800-talet...det är mörkt ända till en man vid namn Thomas Edison får en metalltråd i en glaskolv att lysa. För att denna metalltråd skall lysa tillräckligt starkt krävs det väldigt mycket energi och det mesta försvinner ut i värme...

Tiden går och efter 150 år så förbjuds glödlampan då den anses vara en stor energibov. Man byter till lågenergilampor som lyser 100 ggr längre till en fjärdedel av energin…men nu finns det ett annat problem…lågenergilamporna innehåller kvicksilver som är farligt för miljön.

Vi får förflytta oss till 1960-talet då forskarna utvecklar små röda och gröna lysdioder som får namnet LED. Dessa dioder lyser utan glödande metalltråd eller miljöfarligt kvicksilver. Istället rör sig elektroner i halvledare och när dessa faller ner i tomma hål blir energin till ljus. Målet är att skapa en blå diod…tillsammans med det röda och gröna skulle man få ett mer användbart vitt ljus som går att använda i verklig belysning.

För detta krävs svårjobbade material och de flesta forskare gav upp. Men årets nobelpristagare lyckades 1992 med det omöjliga och LED lampan använda idag på många ställen i våra hem b.la i TV-apparater, cykelbelysning och lampor. De är små och energisnåla och detta gör att LED-tekniken även får en stor betydelse i de fattigare delarna på vår jord. Dessa lampor skulle kunna drivas med solenergi eftersom de är väldigt energisnåla och på så sätt kan även de miljarder människor i världen som saknar elnät få belysning.

Så detta är verkligen i samma anda som Alfred Nobel skrev i sitt testamente…att belöna uppfinningar och upptäckter som är till gagn för mänskligheten!