Idrott på förskolan – varför inte?

alt=””
Idag börjar fotbolls VM för Sverige - för damer. Såg en fråga på sociala medier häromdagen om det är någon som kommer uppmärksamma mästerskapet. Det blev inte någon stor diskussion men väckte många tankar hos mig.

När jag slutade grundskolan 2002 spelade Sverige fotbolls VM – för herrar. Och de hade match på vår avslutningsdag, precis på klockslaget som vi hade avslutningen. Vår avslutning sköts fram, och vi satt i ett klassrum på skolan och tittade tillsammans. Jag minns inte vem de mötte och inte hur matchen slutade. Men jag minns att vi satt där på bänkarna, i vilket klassrum och vilka lärare som var där. Jag minns också tidigare på grundskolan hur vi satt i vårt mediatek, ja det hette faktiskt så då, och tittade på Pernilla Wiberg. Minns inte vilket mästerskap det var, men kan tänka mig att det var ett OS.

Vad vill jag ha sagt med detta då? Jo, att många av oss, har minnen förknippade med idrott. Jag har såklart många fler, men just detta sitter fast på näthinnan när jag tänker på skolan. Uppvuxen i ett hem där både vintersporter och sommarsporter visats på tvn. Så fort det fanns sport så stod det på. Och varför ska inte barnen idag få uppleva den glädjen som sport innebär? För det är inte bara att få se någon ta medalj på ett mästerskap, det är så mycket mer.

Jag har idrottat både i lag och ensam. Innebandy och golf. Minnena som det har gett mig har varit ovärderliga. Vänner de har gett mig har varit ovärderliga. Styrkan både mentalt och fysiskt har varit ovärderliga. Idag växer våra barn upp i en värld av stillasittande. Det varnas till höger och vänster om att fetma bland barn ökar, att våra barn och ungdomar inte är ute på rasterna och rör sig, att vi äter sämre. Att folkhälsan är på nedgång. Det har startats en organisation av kronprinsessparet som heter Generation Pep, för att sprida kunskap och engagemang kring barn och ungdomars fysiska hälsa.

Vi har en stor del i det. Förskolan är viktig för att skapa goda vanor kring mat, rörelse och hälsa. I Läroplanen för förskolan 2018 står det ”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande”

Men det står också att vi ska ge barnen förutsättningar att utveckla

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande
  • förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem
  • sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga identitet
  • självständighet och tillit till sin egen förmåga
  • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler
  • förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar
  • förståelse för fysikaliska fenomen

Den sista kanske känns lite malplacerad, men det är mycket fysikaliska fenomen bakom en perfekt golfsving! Oavsett, alla dessa förmågor kan jag säga att jag fick möjlighet att utveckla genom att finnas i ett sammanhang med idrott. Att jag sedan också fått vänner för livet, det är bara ett fantastiskt plus.

Som förskollärare, pedagog, barnskötare, personal i förskolan har vi också ett ansvar. Om jag ska skriva alla punkterna från Läroplanen som jag anser passa in på idrott skulle inlägget bli för långt. Men vi kan använda mästerskap i undervisningssyfte. Vi kan göra det för att barnen är intresserade av, i detta fallet, fotboll. Vi kan också göra det fast barnen inte är intresserade av just fotboll, för att arbeta mot massor av mål i våra styrdokument. Att låta barnen få vara med om idrott och rörelseglädje, det kan vi göra alla dagar i veckan, året om, utan mästerskap. Men varför inte rida på vågen när den kommer?

Vi kan dessutom se till att vi uppmärksammar alla typer av mästerskap, inte bara fotbollen, inte bara OS. Det finns så många fantastiska sporter för alla olika människor på vårt runda klot. Mångfalden berikar, även inom idrott. Kulturer, språk, mat, traditioner, funktionsvariationer, kön och så vidare. Dessutom kan vi lära våra barn att det inte är okej att sprida hat på sociala medier, att fast vårt herrlandslag i fotboll igår förlorade med 3-0 mot Spanien så är det inte okej att skriva vad som helst bakom skärmen. För tänk, vilken fantastisk resa det landslaget varit med om det senaste året, och den fick vi vara med om.

Och vet ni vad det bästa är? Idag börjar en till!