En kvinna i blå mössa står i Pildammsparken.
Fotograf: Matilda Lundahl/Arkivbild

”Att bli nominerad och vinna är en bekräftelse på att man gör skillnad”

Lina Karlström blev 2021 års vinnare av Malmö Pedagogpris i kategorin förskola. Nu berättar hon om vilka möjligheter stipendiet gav, och om boken om utepedagogik som hon nyligen släppt.

Vad har det gett att bli nominerad och utsedd till vinnare av Malmö pedagogpris?
– Att få bli nominerad är såklart en fin känsla. Tänk att någon sett hur jag arbetat och tycker att jag utför arbetet så pass bra att man känner att jag borde få pris för det. Oerhört fint! Att få bli nominerad och att vinna är en fin bekräftelse på att man gör skillnad för både stora och små genom sitt arbete.

Vad har du gjort med stipendiet?
– Jag har varit på en heldagsföreläsning om lågaffektivt bemötande med Bo Hejlskov Elvén i Göteborg vilket har varit något jag velat ta del av väldigt länge! Tack vare prispengarna så kunde jag åka och lyssna på honom vilket gjorde mig mycket glad!

Du har just skrivit boken ”Undervisa utomhus – lek och lärande i stationer”, med fokus på hur utevistelsen på förskolan kan bli meningsfull, begriplig och förutsägbar för barnen. Varför behövs det fler böcker om utepedagogik?
– Att vistas utomhus och att försöka tillvarata de utemiljöer vi har tror jag är enormt viktigt för att ge barn möjligheter till bland annat förstahandsupplevelser av naturen. Men vi behöver också tillvarata utevistelsens möjligheter till att skapa platser där relationer, närvaro, dialog och samvaro uppmuntras. Att vara ute är så mycket mer än barn som yr runt och vuxna som står i klunga en bit bort och pratar med varandra.

Vilka behöver läsa den?
– Boken är för alla i förskolan som känner att de vill skapa små pedagogiska öar ute på gården där pedagogiska relationer, närvaro, dialog, lek och lärande ges plats och uppmuntras. Den presenterar kritiska aspekter som är viktiga för att stationerna ska fungera samt så finns det även en studiehandledning att arbeta utifrån som stöd i att lyckas med stationerna. Stationer ska liksom vara en meningsfull plats där vi har roligt tillsammans. Där vi delar skratt och tankar, bygger och fördjupar relationer, lär oss nytt och lär varandra nytt.

Läs också intervjun med Camilla Lindskoug, som mottog pedagogpriset 2022.

Vill du nominera din favoritpedagog eller ett arbetslag till Malmö Pedagogpris?

Gör det innan den 30 september!
Du nominerar genom att fylla i formuläret nedan. Tänk på att skriva en motivering som får urvalsgruppen att förstå hur fantastisk just din favoritpedagog är!
Länk till nomineringen