Gå direkt till innehållet
Kvinna med vågig lugg.

Hunger games i Engelska C på Malmö latinskola

Publicerat: Skribent: Red. Pedagog Malmö

Hunger games är den första delen i en romantrilogi av Suzanne Collins. Boken är en storsäljare och har även filmatiserats. Clara Lindberg, lärare på Malmö latinskola, arbetar med Hunger games i undervisningen. Hon använder boken som plattform i ett utmanande projekt. 

Kvinna framför skolbyggnad.
Clara Lindberg, lärare i bl.a. Engelska C på Malmö latinskola.

– I kursplanen för Engelska C står det att eleverna ska läsa. Och jag försökte komma undan scenariot där eleverna läser varsin bok och skriver en recension när de är färdiga. Just nu är vi halvvägs in i projektet, säger Clara.

Enklare bok på ett utmanade sätt

Clara berättar att Hunger games kändes lite för enkel för elever som läser Engelska C. Men tillsammans med skolbibliotekarierna Maria Göransson och Karin Ahlstedt kom hon på idén att läsa en enklare bok på ett utmanade sätt.

– Boken skulle kunna väcka elevernas intresse och samtidigt skulle projektets uppgifter nå måluppfyllelsen för kursen. Boken blir en plattform, vi blandar in en hel del annat, säger Clara.

Clara inspirerades av en krönika i DN av Johanna Koljonen om Hunger games. Koljonen skriver att böckerna berör frågor om bland annat propagandamaskineri, mediesamhälle och diktaturer.

– Det är många som hänvisar till böckerna, till och med tidningen Times skriver om krig och fred och drar paralleller till trilogin. Det är bra böcker med många beröringspunkter, säger Clara.

I Claras Engelska C- kurs går 25 elever som läser sitt tredje gymnasieår. Eleverna har två lektioner per vecka tillsammans med Clara och hon berättar att de är ganska självgående.

Affisch för The hunger games.
Bild lånad från thehungergames.co.uk

Kickoff

– Projektet inleddes med en kickoff. Vi samlades i biblioteket och spelade upp moment ur boken, vi hade en ”reaping” och varje elev blev tilldelade ett distrikt, säger Clara och fortsätter:

– Sedan fanns det olika symboler gömda i biblioteket. På tio minuter skulle eleverna samla på sig så många symboler som möjligt och vara tillbaka i klassrummet. En symbol kunde vara t.ex. en pilbåge. De var värda olika många poäng och eleverna fick böta poäng om de var sena till klassrummet.

– Efter det diskuterade vi vad som är viktigt när man överlever i verkligheten och i bokens värld. Det var en rolig uppstart, eleverna sprang verkligen omkring i biblioteket och korridorerna, trots att det var sen eftermiddag, säger Clara.

Upplägg

Clara berättar att arbetet med Hunger games innefattar en uppstartsvecka, fem temaveckor och slutligen examination.

Några av temarubrikerna är:

 • Reality Tv & Entertainment
 • Utseende och symbolik
 • Kvinnligt och manligt
 • Frihet, motstånd och mänsklighet

I temaarbetet kommer eleverna bland annat att få diskutera och samtala, analysera bilder, lyssna på intervjuer, läsa artiklar och tidskrifter samt titta på YouTube-klipp. Under examinationsveckan får eleverna välja ut ett tema och skriva en litteraturanalys.

Diskussioner

Vid ett lektionstillfälle i veckan diskuterar eleverna kring boken och sina egna erfarenheter. Clara ger ut frågor i förhand som eleverna kan förbereda sig med, men utöver det är det eleverna som styr diskussionerna.

– Vi spelar in samtalen. Under diskussionen sitter vi i ring och några av eleverna får även uppgiften att skriva ned vad som sägs. Varje elev ska också  ”skugga” en annan elev och ge personen feedback.

– Eleverna styr diskussionen med sina personliga tolkningar. Om jag bestämmer hur diskussionen ska formas tar jag kanske med mina egna ställningstaganden och styr eleverna genom det. Jag vill att eleverna ska diskutera med varandra, inte bara svara på mina frågor, säger Clara.

– Tidigare har mina elever fått läsa olika böcker och diskuterat. Men då har varje elevs diskussion blivit med mig, nu diskuterar de med varandra.

Svårigheter och fördelar 

Clara berättar att det enda som har varit svårt är några praktiska detaljer. Böckerna anlände inte i tid, men i övrigt har det inte varit några stora problem.

– Eleverna har hängt med. Några av eleverna hade redan läst boken och sett filmen, men jag tror att även de får många nya upplevelser av vårt sätt att ta oss an boken.

– Den största fördelen är att eleverna tycker att det är roligt. De har varit väldigt positiva. Vi går in på djupet i boken. Det är aktiv läsning och det blir greppbart för eleverna. I och med att eleverna står stabilt i boken tar de diskussionen till mycket djupare, svårare nivå, säger Clara.

Hade fungerat ämnesövergripande 

Enligt Clara hade det även fungerat utmärkt att arbeta ämnesövergripande med Hunger games. Det finns mängder av kopplingar till samhällskunskap, historia o.s.v. Eleverna som går Engelska C på Malmö latinskola läser det individuellt val, de kommer från olika skolor och utbildningar, vilket gör det svårt att få till ett ämnesövergripande projekt.

– Men det finns otaliga ämnesingångar, säger Clara.

Verksamhetsövergripande

– När jag skulle sätta igång projektet samtalade och bollade jag med skolans bibliotekarier Maria Göransson och Karin Ahlstedt. Vi har sedan haft ett fortsatt samarbete under projektets gång. Det hade inte varit möjligt att genomföra projektet med Hunger games utan Karin och Maria. Vi inspirerar, peppar och stöttar varandra.

– Mitt ämneslag är ganska litet och det är bara jag som har Engelska C. Men istället för att jobba ämnesövergripande har vi lyckats arbeta verksamhetsövergripande, avslutar Clara.

 

Text och foto: Sara Arildsson

 

 

5 Kommentarer

 1. Excellent! How wonderful, for once, to hear good news
  from our educational system!
  Normally of news from this sector of is like a dystopia in itself.
  Last week in the US, today Gothenburg.
  Keep up the good work, Clara!
  An impressed colleague

 2. Gillar verkligen hur ni försöker designa litteraturläsning och lärande och försöka komma undan scenariot där elever läser varsin bok för att sedan bara skriva en recension. Gillar hur boken blir en plattform för lämnesövergripande ärande inom flera teman. När jag läser om detta arbete tänker jag att ett sådant arbetsätt måste vara både en utmaning och en stimulans för elevern (om än kanske något motvilligt från en del elever till en början). Jag tänker ockå att det bara måste resultera i ett djuplärande och en utveckling hos eleverna.

 3. Vad roligt att höra så mycket positiv feedback! Nu har vi avslutat vårt läsprojekt och det har gått över förväntan. I det avslutande skriftliga momentet valde nästa alla elever att skriva om en helt unik vinkel av boken – allt från beröringspunkter mellan the Hunger Games och Irak kriget till skönhetsideal i Disneyfilmer.

  Det som imponerat mig mest är hur de varit så aktiva i både läsning och diskussioner och därmed har de gett sig in med samma glöd i skrivprocessen. Som ett resultat av detta har de varit mer mottagliga för att bearbeta texterna de producerat. I sin tur har det gett att eleverna utvecklat sitt metaspråk kring skrivande långt mer inom ramen för denna uppgift än vad de gjort under andra moment. I vår kör jag på igen med en uppdaterad version i paralellklassen. Ser fram emot det med spänning!

  1. Tack för att du delar med dig av ditt arbete med Hunger Games! Jag har läst boken i åk 1 och där var det svårt att göra det intressant och meningsfullt då de flesta eleverna redan sett filmen. Med ditt upplägg förstår jag att det blir mycket givande. Jag ska försöka använda ditt upplägg i framtiden ! Tusen tack! Ellinor

 4. Tack Ellinor!

  Jag delar gärna med mig av detalj planeringen och elevernas arbete så skicka gärna ett mail till clara.lindberg@malmolatinskola.se
  Flera av mina elever hade också sett filmen och när vi var klara avslutade vi med att se den igen och göra jämförelser om vad som var de största skillnaderna. De såg filmen med nya ögon kan jag säga! Jag passade även på att lyfta diskussionen om reaktionerna på Rue’s hudfärg (där flera rasistiska kommentarer fälldes i samband med premiären i USA via tex Twitter) som en ingång till att prata rasism och hudfärg i USA. ( http://www.newyorker.com/online/blogs/books/2012/03/hunger-games-and-trayvon-martin.html)

Kommentera

Din e-post publiceras inte. Obligatoriska fält är markerade med *

Den här sidan skyddas av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och användarvillkor gäller.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (EU 2016/679), GDPR, och kompletterande nationell lagstiftning lämnar grundskoleförvaltningen i Malmö stad följande information om behandlingen av dina personuppgifter som sker när du väljer att kommentera artikel eller videoinslag på Pedagog Malmö. Läs mer här!