Läslotsar med fördjupad högläsning i fokus
Läsning som dörr till omvärlden
När en familj stiger in för första gången på öppna förskolan Lindängen är de ofta redan välbekanta med både lokalerna och ansiktena där. Öppna förskolan är nämligen en del av Familjecentralen Lindängen och Viktoria Ringqvist upplever att det finns ett stort värde i all den samverkan som kan ske där.
— Vi märker att det finns ett stort förtroende för oss här i huset och det blir lägre trösklar. Ofta kommer man först hit som gravid och träffar barnmorskorna. De kan tipsa vidare om BVC, som i sin tur kan bjuda in oss till föräldraträffarna där vi berätta om vår verksamhet. Vägg i vägg med oss finns två socionomer som är föräldrarådgivare, som ibland deltar i vår verksamhet och bygger relationer där, säger läslotsen Viktoria Ringqvist.
Läsande förebilder på öppna förskolan
En vanlig missuppfattning hos vårdnadshavarna som Viktoria Ringqvist möter är att deras barn är för små för att läsa böcker. Ibland är vårdnadshavarna även väldigt oroliga att barnen ska riva i sönder eller förstöra böckerna på öppna förskolan.
— Vi märker att många barn som kommer till oss inte har någon större läsvana, så hos oss är böckerna alltid närvarande. Böckerna får följa med till både ateljén och ut i sandlådan. Vi förklarar att det inte är någon fara om någon sida i en bok rivs ut eller om en bok tuggas på. Här får små barn utforska hur en bok fungerar på alla möjliga sätt och det är precis så vi vill att det ska vara, säger hon.
Viktoria Ringqvist arbetar mycket med fördjupad högläsning och vill vara en läsande förebild för både stora och små.
— Vi visar att det går utmärkt att läsa och “pratläsa” för de allra minsta barnen som ännu inte fått sitt eget språk. Men vi utforskar och upptäcker även tillsammans med vårdnadshavarna. Vi går till exempel tillsammans till biblioteket och visar att de kan skaffa lånekort och kan hitta litteratur på sitt hemspråk. Det är verkligen ingen självklarhet för alla. Om vi går dit tillsammans första gången är det ofta lättare för familjerna att ta steget och gå dit igen på egen hand, säger hon.
Bygger viktiga relationer med vårdnadshavare
Fem dagar i veckan tar Viktoria Ringqvist och kollegorna emot barn och vårdnadshavare. Många av vårdnadshavarna uttrycker en oro kring flerspråkighet och är rädda att deras barn ska bli språkligt förvirrade.
— Då lugnar vi dem och säger att flerspråkighet är en rikedom. Vi förklarar att det går bra att prata modersmål hemma och träna på svenskan på öppna förskolan. Vi har förstått hur otroligt viktigt det är att bygga de här relationerna med vårdnadshavarna, då litar de också på oss när vi ger råd eller till exempel tipsar om möjligheten att låta barnen gå i förskola, säger hon och lägger till att de även vid behov hjälper vårdnadshavare att göra förskoleansökningar.
Öppna förskolan blir en plats att möta svenskan på, för både barn och vårdnadshavare. Det uppstår sällan behov att använda tolk och Viktoria Ringqvist förklarar hur man istället möts genom barnen, gester och många leenden.
— Om man vill förstå varandra så hittar man sätt helt enkelt. Många föräldrar som kommer hit är nyfikna och genom barnens lek eller skapande i till exempel ateljén hjälps vi åt att sätta ord på saker, säger hon.
Under sångstunderna spelar alltid kollegan Madeleine Lundqvist keyboard och sjunger tillsammans med Viktoria Ringqvist. De är noga med att alltid använda en projektor och projicera texterna till alla sånger på väggen så att alla ska ha möjlighet att vara delaktiga, vilket skapar både lust och självförtroende.
— Det skapar en gemenskap och det är också en bra förberedelse för barnen som sedan kan känna igen sångerna när de börjar i förskola, säger hon.
Vid två tillfällen i veckan finns även möjlighet för föräldralediga att delta i en studiecirkel i samarbete med BILDA i svenska medan barnen leker.
Ut och gå med Öppna förskolan
Under 2023 arbetade öppna förskolan Lindängen med Clara Tidholms pekbok Ut och gå. På så vis kunde man genom läsningen uppmärksamma vårdnadshavare och barn om alla resurser som finns tillgängliga i samhället. Tillsammans med familjerna promenerade de på Lindängen och letade efter de saker och scener som utspelade sig i boken. Det blev möten med både grävmaskiner, affärer och hundar i hundrastgården. De dokumenterade allt och gjorde sedan sin egen digitala ut och gå-bok. Bilderna sitter nu uppsatta i deras lokaler och fortsätter på så vis att påminna och berätta om de resurser som finns, även för nya familjer. (På Pedagog Malmös Facebook kan du ta del av smakprov ur boken).
— Vi resonerar att om du känner till och tycker om ditt närområde så kommer du också vara rädd om det som finns här. Så för oss är det en långsiktig strategi. Vi ser till exempel också alltid till att delta vid skräpplockardagar, säger Viktoria Ringqvist.
Varje fredagseftermiddag rör sig Viktoria Ringqvist tillsammans med barn och vårdnadshavare utomhus i familjecentralens närområde. Tillsammans besöker de olika platser.
— Vi har haft familjer som till exempel sett Almviks 4H-gård från sitt köksfönster men inte känt till att de själva kan öppna grinden och gå in. Åter igen, efter att vi har gått dit tillsammans en gång så är det lättare att gå dit igen på egen hand och det vet vi att de gör, säger hon.
— Vi har till exempel också besökt Katrinetorp och Trädgårdspaletten. Genom att vi tillsammans utforskar Lindängen ser man världen som öppnar sig för barnen och deras familjer och allt de kan ta del av. Det är helt fantastiskt, avslutar hon.