Porträttbild på Fredrik Thunberg, huvudredaktör på Pedagog Malmö.
Foto: Mette Mjöberg Tegnander

Möt Pedagog Malmös huvudredaktör

– Språkutvecklande arbete på olika nivåer och i olika ämnen är spännande; ett område där det händer mycket nytt.

Hej, Fredrik Thunberg på Pedagog Malmö, som bland annat skriver om ledarskap i skola och förskola. Hur hamnade du på pedagog Malmö?

– Efter många år som nyhetsjournalist på olika webbredaktioner längtade jag efter att få jobba mer långsiktigt och få lägga ned lite mer tid och energi på research och fördjupning. När den lediga tjänsten som redaktör dök upp i slutet av 2017 behövde jag inte fundera länge på att söka; jag har svårt att se ett mer givande och meningsfullt område att få bevaka än pedagogik och skola.

Vilka ämnen inom skolan är du extra intresserad av?
– Språkutvecklande arbete på olika nivåer och i olika ämnen är spännande; ett område som är ständigt aktuellt och där det händer mycket nytt. Innan jag började bevaka skolledarfrågor visste jag inte att jag var intresserad av organisationspsykologi, men det vet jag nu!

Berätta om ditt drömreportage eller om en artikel du skulle vilja skriva/ett du har skrivit?
– De flesta ämnen blir mer intressanta ju mer man fördjupar sig i dem och researchar kring dem. Så mitt lite tråkiga svar blir väl ett reportage, eller en serie texter, som från olika håll belyser ett ämne, en utmaning, en fråga och involverar både pedagoger, rektorer och andra. Och att detta berättas genom en naturlig och sömlös mix av text, ljud och rörlig bild.

Berätta om ett minne från din egen skolgång som format dig?
– På högstadiet hade jag en historia- och religionslärare som bjöd på sig själv i det lilla och tog med sig diabilder och på klingande småländska berättade anekdoter om när han sett The Kinks i Folkets park i Västervik 1965. Jag var redan intresserade av hans ämnen i sig och tillhörde i den bemärkelsen “de redan frälsta”, men på något sätt byggde det här en relation som jag så här i efterhand förstått var betydelsefull. Han hade en entusiasm för sina ämnen som smittade av sig.

Hur skulle du vilja utveckla Pedagog Malmö? Vad är dina förhoppningar för Pedagog Malmö?
– Redaktionen filar ständigt på sådant som kan bli bättre eller göras annorlunda på till exempel sajten. Just nu tampas vi med frågan hur vi ska lyfta fram allt det inspirerande och lärorika material som producerats tidigare. I november fyller Pedagog Malmö tio år och många av de artiklar och blogginlägg som skrivits genom åren är tidlösa och fortfarande aktuella. Vi arbetar också med att utveckla och nystarta vår podd och så vill vi göra mer rörlig bild. På önskelistan finns också att utveckla en del av sajten som kan fungera som en brygga mellan den akademiska världen och skolan.

Favoritfika?
– Jag tillhör team kardemummabulle, men är därmed sagt ingen kanelmotståndare. Sedan är jag ett fan av torra bakverk, inte minst klassiker som mandelkubb.

Hur når man dig?
– Har man artikeltips eller idéer om vad vi borde skriva, podda eller göra film om är man välkommen att höra av sig antingen till pedagogmalmo@malmo.se eller direkt till mig på fredrik.thunberg@malmo.se eller 073-361 23 35.