Mette Mjöberg Tegnander sitter vid sin dator och jobbar.

Träffa redaktionens senaste tillskott

Mette Mjöberg Tegnander är kommunikatören som ältade att hon inte pluggade pedagogik istället. Då såg hon plötsligt en jobbannons på Pedagogisk inspiration.

Hej Mette Mjöberg Tegnander, redaktör på Pedagog Malmö, som bland annat skriver om förskola och digitalisering. Hur hamnade du på pedagog Malmö?

– Jag har tidigare arbetat både som journalist och kommunikatör men gick och ältade att jag inte pluggade pedagogik istället. När mitt äldsta barn började förskolan blev jag återigen påmind om mina pedagogikdrömmar, så när jag av ren slump såg en jobbannons om Pedagog Malmö våren 2021 så högg jag direkt. Tänk att få kombinera journalistik och pedagogik, så himla kul!

Vilka ämnen inom skolan är du intresserad av?
– Eftersom jag är småbarnsförälder så är förskolan redan en viktig del i min vardag. Finns få personer som jag beundrar lika mycket som förskolepersonal. Sedan är jag lite extra intresserad av de estetiska ämnena och historia. Jag tänkte även bevaka skolbibliotek och SFI. Men i det stora hela är jag intresserad av det mesta inom skola och pedagogik.

Berätta om ditt drömreportage?
– Drömmen skulle ju vara att skriva ett reportage om hur skolan, eller samhället i stort, blivit en plats där varenda människa får lov att vara sig själv och där ingen behöver möta till exempel rasism, snäva könsroller eller tråkiga fördomar. Om någon får tag i en tidsmaskin hade jag gärna gjort ett reportage om framtidens skola.

Berätta om ett minne från din egen skolgång som format dig?
– På gymnasiet lät vår engelskalärare Simon Walker oss läsa The Handmaid’s tale av Margret Atwood. Jag minns att det var utmanande att läsa den på engelska men att den startade många tankar hos mig om feminism, samhälle och språk. De senaste 17 åren har jag tänkt på den romanen flera gånger i veckan, vilket måste vara ett gott betyg. Även om det är en dystopi om ett framtida USA där kvinnor förlorat sina rättigheter och kristna fundamentalister styr, så har alla händelser i boken faktiskt inträffat på riktigt någon gång under historien.

Hur skulle du vilja utveckla Pedagog Malmö? 
– Jag skulle vilja få igång ännu mer diskussioner och samtal här inne. Jag hoppas också att vi kan satsa mer på att sprida pedagogisk inspiration via rörlig bild. En sista önskan är att få kontakt med skolpersonal som idag inte läser våra artiklar och ta reda på vilket material vi skulle kunna presentera för dem istället.

Favoritfika?
– Dammsugare – både snygga och jättegoda. Men en kladdig kardemummabulle är inte heller fy skam.

Hur når man dig?
– Kontakta mig på teams, via mejl mette.mjobergtegnander@malmo.se eller pedagogmalmo@malmo.se eller slå mig en pling på 0702869184. Jag älskar att få tips!