Dahlia Naji står utomhus vid några träd.
Foto: Fredrik Thunberg

Här är Pedagog Malmös nya redaktör

Hej, Dahlia Naji, redaktör på Pedagog Malmö som bland annat bevakar elevdemokrati och miljöfrågor i skolan.

Hej, Dahlia Naji, redaktör på Pedagog Malmö som bland annat bevakar elevdemokrati och miljöfrågor i skolan. Hur hamnade du på Pedagog Malmö?

– Sedan jag började jobba som journalist har jag alltid velat jobba med det som rör unga och fånga deras perspektiv. Med någon avstickare till Sydsvenskan har jag jobbat mest inom public service och under två år som kanalproducent på P3 Din Gata. Där har jag jobbat med att skapa en plattform för Malmös unga och tillsammans med skolor och föreningsliv haft framtidens Malmö i fokus. Att börja jobba på Pedagog Malmö kändes som ett naturligt nästa steg, för att kunna göra skillnad för barn och unga genom att bidra till att de får en bra skolgång!

Vilka ämnen inom skolan är du extra intresserad av?
– Som statsvetare och gammal elevrådsordförande ligger barnkonventionen, demokratifrågor och elevinflytande mig varmt om hjärtat, hur lockar vi fram och tar tillvara på elevers engagemang i sin skolgång? Och eftersom världen också ser ut som den gör är jag nyfiken på hur vi jobbar med hållbarhet och miljöfrågor inom skolorna i Malmö. Från förskola till gymnasium, hur rustade blir vi inför uppdraget att ta hand om planeten?

Berätta om ditt drömreportage eller om en artikel du skulle vilja skriva?
– Mitt drömreportage skulle vara en artikel om hur det gick till när malmöelevernas måluppfyllelse höjts i alla ämnen! Vilka insatser gjordes, hur gick det till?

Berätta om ett minne från din egen skolgång som format dig?
– Jag minns tydligt när författaren Per Nilsson besökte skolbiblioteket på min gymnasieskola. Vi var ett gäng i min klass som hade läst alla hans böcker och fascinerades av karaktärerna och det poetiska språket. Det var en häftig och inspirerande upplevelse att få möta en förebild på så nära håll och se att även han, som skrivit skönlitteratur som förtrollat oss, var mänsklig.

Hur skulle du vilja utveckla Pedagog Malmö? Vad är dina förhoppningar för Pedagog Malmö?
– Jag hoppas att vi kan bli ännu mer relevanta och ta upp fler aktuella och inspirerande exempel på innovativa sätt att bedriva undervisning, samverka eller bidra till att alla elever får en bra skolgång. Det vore superroligt om vi kan bli en plattform där ni kan få utlopp för diskussioner och direkt dela era arbetsmetoder på, kanske i kommentarsfälten eller på våra sociala medier? 

Favoritfika?
– Min favoritfika är konstigt nog dammsugare och kardemummabullar, i den ordningen. Konstigt eftersom det verkar vara Fredrik och Mettes favoritfika också… vet inte hur det är med andra på Pedagogisk inspiration. Men skönt att vi tre kan vara överens om vad vi ska unna oss på fredagarna!

Hur når man dig?
– Jag finns på mejl, dahlia.naji@malmo.se eller på telefon +46 70 142 23 41. Tipsa mig om allt ni har på gång!