Porträttbild på Sarah Nilsson.

”Bäst när elever lär av varandra”

Sarah Nilsson, matematik- och NO-lärare på Elinelundsskolan, svarar på "Skicka vidare"-frågorna från Peter Lindberg.

– Varför valde du ditt nuvarande yrke?
– Ja, det är faktiskt lite förvånande, att det val jag gjorde för 25 år sedan håller än. Jag har alltid trivts i skolans värld. Jag tyckte att det var roligt att lära mig nytt, roligt att arbeta med andra, kul med utmaningar. Så är det fortfarande. Matte och svenska var mina favoritämnen, men det var svårt att kombinera dessa på de utbildningar som fanns då. Då valde jag matte och NO.

– Vad klarar du dig inte utan i ditt yrke?

– Mina kollegor! Tillsammans blir arbetet både roligare och bättre. Det har visat sig att yrkeskategorin lärare är riktigt bra kollegor. Jag har arbetat på flera skolor och alltid uppskattat mina kollegor. Ibland känns det bra att ”tycka lika”, men lika ofta är det nyttigt att tycka olika. Då utvecklas vi och når längre. Jag behöver både kollegor och ledning som utmanar mig.

Läs alla tidigare Skicka vidare här!

– Hur har du som lärare tagit dig an matematiken? Hur har du skapat den energin och gett eleverna förutsättningarna som har gjort att du bara har matteexperter i ditt klassrum?

– Jag försöker visa elever att matte är roligt. Att matte kan vara lätt. Och att alla kan lära sig. Jag vill att de ska känna att de kan. Eleverna ska märka att de utvecklas. Denna veckan har vi lärt oss något vi inte kunde innan. Då kan man bli lite av en expert, som kan säga ”Nu kan jag detta.” De bästa lektionerna är när eleverna lär av varandra. Det får dem att växa, när de känner att de är en klass som lär sig tillsammans.

– Vem vill du skicka vidare till?

– Jag vill skicka vidare till Anna Mårtensson, förstelärare på Rönnenskolan. Hon har lång erfarenhet och väljer varje år att fortsätta vara lärare. Många gör inte det valet.

– Anna, vad har du för råd och tips till de kollegor som är tveksamma, till nya lärare som överväger att sluta? Hur stannar man kvar?