Adventskalender 2017 lucka 1

Silvrig julkula i snö.

“Nyanländas syn på den svenska skolan”

Pedagog Malmö kontaktade vår lärare Kathrin Dominique på Startskolan i Malmö i början på sommaren och frågade om hon ville göra en film tillsammans med sin nya klass under hösten. Filmens tema: vad tycker nyanlända om den svenska skolan?

Vi valde att göra filmen som ett reportage med studio och intervjuer på tre olika skolor. Kathrin gjorde en enkät tillsammans med en kollega till Startskolans cirka 450 elever. Enkäten presenteras i reportaget och två reportrar och två filmare skickas ut för att intervjua Kathrins tidigare elever på Startskolan.

Innan vi började filma bjöd vi in vår dramapedagog Alexander Walén i klassen. Han lärde oss kroppsspråk, mikrofonteknik och intervjuteknik. Sedan pratade vi med vår musiklärare Lydia Viktorsson om musik till filmen. Lydia har gjort jingeln i början och slutet av filmen och i klassen jobbade vi tillsammans för att skapa musik till den delen av filmen där eleverna kommer till intervjuerna. Tillsammans med vår bildlärare Eva Stene kom vi på namnet Fokus Startskolan och loggan.

Det är vi elever, som har gjort filmen själva. Vi har filmat, intervjuat och gjort delar av musiken och loggan. De flesta av oss har ingen eller mycket kort skolbakgrund i våra hemländer och i Sverige har vi gått cirka ett år i skolan. Vi lärde oss så mycket när vi gjorde filmen: att prata i studion och intervjua utan att vara nervösa; att filma på olika platser både utomhus och inomhus. Vi har också lärt oss mer svenska och fått bättre uttal, eftersom vi har pratat svenska hela tiden. Några av oss har också funderat på att bli journalister eller filmare i framtiden.

Vi är nöjda med vårt projekt och stolta över resultatet. Filmen kommer att bli ett fint minne för framtiden – något vi kommer att minnas för alltid.

Eleverna i Startskolans klass SPR17Bf

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.

Bild: Colourbox