Ännu fler spelfilmsnyheter i Selma

Förvånat barn.

Spelfilm är en populär kategori i Selma och det har vi försökt ta hänsyn till under höstens filminköp. Under förra veckan presenterades flera nya filmer och här kommer ytterligare en handfull nyheter. Ett syfte med spelfilmerna som vi köper in till Selma är att erbjuda filmer som våra elever kanske inte möter på sin fritid, och som inte täcks av SwedishFilm-licensen som flera av våra grundskolor och gymnasieskolor tecknat. Idag blir filmer på engelska, franska, portugisiska och svenska.

The boy in the dress
http://selma.malmo.se/record=b1264713~S4*swe
Dennis känner sig annorlunda – han är en vanlig kille som bor i ett vanligt hus på en vanlig gata. Han spelar fotboll med sina kompisar och bor med sin pappa och bror, men han är frustrerad över den tråkiga grå värld han lever i – en värld som aldrig riktigt varit densamma sedan hans mamma lämnade dem. Men ibland sker förändringar på de mest oväntade platser. I Rajs kiosk kallar modemagasinen på Dennis – kan det verkligen vara så att Kate Moss berättar för honom att det är okej för killar att gilla Vogue? Med hjälp av Lisa, den coolaste tjejen i skolan, utmanar Dennis ödet och skapar sig en helt ny personlighet – men kan pojkar bära klänning, och vad kommer rektorn, hans pappa och hans vänner i fotbollslaget tycka om de får reda på det? Spelfilmen är baserad på den engelska författaren David Walliams bok ”The Boy in the Dress”. Boken översattes till svenska 2013 och fick titeln ”Dennis hemlighet”.

Malony
http://selma.malmo.se/record=b1264322~S4*swe
Det är inte första gången Malony står framför domaren Florence Blaque (Catherine Deneuve). Redan som sexåring placerades han på institution och har sedan dess gjort en spikrak karriär som ungdomsbrottsling. Men Malony har tur. Både domaren och fältassistenen Yann vägrar att släppa taget om honom och fortsätter envist att tro att han så småningom kommer att finna sin plats i livet.

Den andra mamman
http://selma.malmo.se/record=b1264320~S4*swe
Den hårt arbetande hushållerskan Val bor hos sina arbetsgivare, en välbeställd familj ur den brasilianska övre medelklassen. Hennes egen dotter har fått växa upp på annat håll. När den snart vuxna dottern plötsligt dyker upp, ställs alla outtalade klassbarriärer som finns i hemmet på ända och kaos uppstår.

Nykomlingen
http://selma.malmo.se/record=b1264281~S4*swe
Benoit, 14 år, anländer Paris med sin familj. Att komma in i en ny klass visar sig svårare än väntat och den första skoldagen blir en prövning. Benoit blir satt på plats av den styrande klicken och de enda som välkomnar honom är klassens töntar. Men så finns där också Johanna, den nya svenska tjejen som Benoit både blir vän med och snabbt förälskar sig i. Hennes uppmärksamhet hotas dock av att hon börjar umgås allt mer med det coola gänget och Benoit måste en gång för alla bryta barriärerna och bli populär. På inrådan av sin morbror arrangerar han för ändamålet en fest. Men är det redan för sent? Vad kan en enda kväll åstadkomma? Och vad är man egentligen tvungen att offra för att bli cool? Nykomlingen har haft ett rikt festivalliv och bland annat utnämnts till Bästa barnfilm på Cinekid, världen största barn- och ungdomsfilm- (och media-) festival samt prisbelönats på Barn och ungdomsfilmfestivalen BUFF där den både vann pris som Bästa europeiska barnfilm och publikens pris.

Min lilla syster
http://selma.malmo.se/record=b1264314~S4*swe
Stella är precis på väg in i den spännande, men också så skrämmande, tonårstiden. Hennes storasyster Katja är en riktig talang inom konståkning. Stella gör allt för att försöka vara lik sin syster och på så sätt också försöka få lite mer uppmärksamhet av de ganska upptagna föräldrarna. Men Stella upptäcker att det är något som inte stämmer med Katja. När Stella konfronterar Katja tvingas hon in i en härva av utpressning, manipulation och lögner av sin syster. Stella blir rädd att det ska få förödande konsekvenser för familjen om hemligheten uppdagas. Min lilla syster är en film om drömmar som gått fel, syskonrivalitet och hur brutalt det kan vara att växa upp som ung tjej idag. Min lilla syster har hyllats av publik och kritiker i Sverige och internationellt och har bland annat vunnit publikens pris på Göteborgs Filmfestival, Kristallbjörnen i Berlin och priset för bästa manus på festivalen i italienska Lecce.