Apelgårdselever på studiebesök på IKEA i samarbete med Naturskyddsföreningen

Torsdagen den 28/5 2015 var vi på studiebesök på IKEA med våra elever i årskurs 9. Detta skedde efter att de jobbat med en ämnesövergripande uppgift i ma, NO, sv/sva och slöjd, då de konstruerat antingen en möbel med flera funktioner eller en miljövänlig attraktion till ett nöjesfält.Utställning av möbler.

 

Hållbar utveckling är alltid av intresse och innan studiebesöket hade eleverna förberett frågor om bland annat möbler, återvinning och sopsortering, men även om mat och transporter. Vi  hade sällskap av Sanna från Naturskyddsföreningen och när vi kom fram till IKEA blev vi välkomnade av två anställda som visade oss runt i två mindre grupper.

Vi fick bland annat veta att IKEA äger en massa vindkraftverk och planerar att bli energi-självförsörjande, att de har två sjöar under huset som värmer och kyler varuhuset och att de snart kommer att byta all belysning mot LED-lampor. Eleverna fick veta att om de köper en lampa med LED nu, behöver de inte byta glödlampa förrän de är 40 år gamla(!).

Elever framför återvinningsskyltar.

Det som eleverna imponerades av mest var de möbler som automatiskt kan ladda ens mobil (om mobilen är tillräckligt modern, annars behöver man placera den i en sorts skal). Något som vissa förfasades över var att IKEA ska sluta sälja mjukglass och övergå till det nyttigare alternativet frozen yoghurt.

Stort tack till Sanna från Naturskyddsföreningen som arrangerade besöket och till Tina med kollega för en intressant rundtur på IKEA!