Apelgårdsskolans nior på exkursion i Limhamns kalkbrott

Pedagoger och elever i stenhög vid Limhamns kalkbrott.

KalkbrottetElever på väg ner i Limhamns kalkbrott.

 

Idag var det dags för våra elever i årskurs 9 på Apelgårdsskolan att åka på utflykt till Limhamn för att vara med på en guidad promenad ner i kalkbrottet med efterföljande fossil-letande.

 

Några hade anmält sig, men avstod (och stannade i skolan) på grund av det kyliga vädret, så vi hade med oss 17 intresserade elever.

 

Vi blev välkomnade av Emmy och Tim från geologiutbildningen vid Lunds universitet och vi började promenera neråt i det enormt stora kalkbrottet.

 

 

 

Vattenfall i skogsbryn.Vi passerade Malmös tredje största vattenfall och stannade med jämna mellanrum för att lyssna på mycket intressant fakta om kalkbrottets djur och växter förr och nu samt spännande historier om den för 24 år sedan avslutade kalkbrytningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rådjur i skogsbryn.På vägen tillbaka upp ur kalkbrottet såg vi två små rådjur.

 

 

Vi pausade med lite medhavd fika medan våra guider dukade upp den utrustning som behövdes inför fossiljakten.

 

 

 

Vi fick först titta på redan upphittade fossil och hajtänder. Därefter var det vår tur att gå på fossiljakt. Vi fick låna skyddsglasögon, handskar och hammare och sedan letade vi alla efter fossil som vi fick behålla och ta med oss tillbaka till skolan i papperspåsar. Alla hittade något att ta med sig, och det var både roligt och uppskattat.

 

 

Pedagoger och elever i stenhög vid Limhamns kalkbrott.Pedagoger och elever i stenhög vid Limhamns kalkbrott.

 

 

 

 

 

 

 

 

Framåt lunchtid tackade vi våra duktiga guider Emmy och Tim så mycket och promenerade mot bussen efter en mycket trevlig och intressant exkursion!