Apelgårdselever på avslutningskonferens för Forskarhjälpen Bijakten

Två elever poserar framför Apelgårdsskolans affisch.Avslutningskonferens på Nobelmuseum i Stockholm

 

Som avslutning på snart ett helt år fyllt av bin och honung i olika sammanhang bar det iväg mot Sturup strax innan halv sex på morgonen. Planet mot Arlanda gick klockan sju och vi passade på att äta frukost under flygresan.

 

Från Arlanda åkte vi Arlanda Express tillsammans med Skånes enda andra deltagare i Forskarhjälpen, våra medtävlare från Asmundtorp; min syster (och tillika före detta kollega) Maria och hennes två elever, Elna och Jessica.

 

 

 

Vi promenerade från Centralen till Gamla Stan, där julmarknaden ännu inte öppnat för dagen, och Nobelmuseum, där vi hann fika och äta pepparkakor innan konferensen inleddes.

Efter välkomnandet av Anna Johanna och Paulina på Nobelmuseum gick vi tvärs över Stortorget och in i Bullkyrkan, där vi lyssnade på en föreläsning med Jackis Lannek från Jordbruksverket som talade bland annat om biodling och problem kopplade till detta.

 

Två elever poserar framför Apelgårdsskolans affisch.Efter föreläsningen var det tid för postersession 1 och då var hälften av eleverna åskådare, däribland Younus och Gzim. Efter att ha tittat runt på de tävlande postrarna bjöds vi på lunch och det serverades god vegansk chili med oumph.

 

Under lunchen var det bordsplacering, så eleverna satt med andra elever och lärarna med andra lärare. Mycket trevligt!

 

 

Efter lunchen gick vi över torget igen, för ytterligare två korta föreläsningar i Bullkyrkan. Den här gången av Eva Forsgren, från SLU, som arbetar med bihälsa och Lotta Fabricius, som är biodlare och bland annat har hand om bina på Haga slott.

 

 

Tre personer tittar på affisch.

 

Sedan var det postersession 2 och tid för Younus och Gzim att visa sin poster. Flera av åskådarna blev imponerade när pojkarna berättade om våra bikupor på skoltaket.

 

Younus och Gzim blev fotograferade och intervjuade av personal på Nobelmuseum och fick också visa upp postern för Eva Funck Beskow.

 

De elever som visat sina posters under den första postersessionen gick runt och tittade, bland annat de som Younus och Gzim ätit lunch tillsammans med.

 

Elever framför affisch.

 

 

 

 

 

 

Därefter var det fika igen, lussekatter och pepparkakor, och avslutningsvis var det prisutdelning med Ewa Funck Beskow.

Två elever håller upp diplom och check.

 

 

 

 

 

 

 

Younus och Gzim fick ta emot chokladmedaljer, diplom och en check på 1000 kr till klassen, eftersom Apelgårdsskolans poster hamnade bland postrarna på plats topp 6 (tredje plats efter Facebook-omröstningen).

 

 

 

 

Elever uppställda på scen.Sedan fick vi varsin t-shirt och killarna fotograferades mot en green screen, föreställandes framtida Nobelpristagare!

Allra sist fotograferades alla deltagarna tillsammans.

 

Efter avslutningen på konferensen promenerade vi ner till Livrustkammaren (Sveriges äldsta museum), i källarvåningen på Stockholms Slott  där det var dags för en extra skoluppgift, denna i SO, rörandes Axel von Fersen och hans relation med franska drottning Marie Antoinette.

 

 

 

 

Två elever framför opera.Där fick vi sällskap av Gzims syster, som bor i Stockholm. Hon följde också med oss på nästa mål, nämligen Mandarin City för asiatisk buffé. Mätta och lite trötta blev det tid för ytterligare promenerande på stan innan vi åkte flygbussen mot Bromma. 20.20 flög vi tillbaka mot Sturup och vi var hemma igen strax efter kl 22 efter en lång men mycket innehållsrik dag!