Betyg A till varenda unge – även min

Knapp som det står MVG på.

I tider av betygssättning läser jag mitt ett och ett halvt år gamla inlägg på min egna blogg och inser att jag fortfarande tycker det samma. Så därför kommer även här ett lite mer personligt inlägg från mig till er.

Knapp som det står MVG på.

Micke Gunnarsson startade en kampanj med MVG-pins för att visa alla elever att de är mycket väl godkända och mer därtill oavsett vad deras betyg säger. Jag tycker det är en fantastisk idé som glädjande nog har fått stor spridning.

Min dotter har ännu inte börjat skolan och när hon så småningom börjar kommer hon förmodligen aldrig få några betyg över huvud taget. Jag vill ändå beställa MVG pins till henne då hon redan nu är så mycket mer än mycket väl godkänd.

Jag ger henne MVG i språk för att hon nu kan nicka när jag frågar rätt om vad hon vill ha, för att hon visar mig vad hon vill med sin blick, för att hon med alla medel hon kan komma på protesterar utan tal för att jag ska tvingas förstå. MVG för att hon med tecken visar om hon vill ha mat, dricka eller napp.

Jag ger henne MVG i matte för att hon visar att hon vill ha mer mat eller vill dansa en gång till, MVG för att hon försöker klura ut vad tid är när vi ber henne vänta.

Jag ger henne MVG i idrott för att hon helt själv kan hoppa studsmatta och för att hon njuter av det, för att hon kan simma i poolen på sitt sätt och njuter av det också. MVG i musik för att hon kan nynna på minst 20 sånger med varje ton rätt.

Jag ger henne MVG i NO för hennes förmåga att se varenda vattenpöl, se varje svajande löv på träden som vi andra missar. MVG i So för att hon kämpar för att försöka förstå världen och allt oförutsägbart som händer runt omkring henne.

MVG i Livskunskap för att hon kommer med sin tidning för att sitta nära, för hennes glittrande ögon när hon vänder sig om för att se om jag följer efter henne när hon springer iväg. MVG för de glittrande ögon som gör att det klickar till i hjärtat på mig varenda gång. MVG för allt hon lär mig, för att hon gör mig till en bättre mamma, en bättre människa.

Jag passar på att ge alla andra barn med autism en mental MVG-pin också. För att de alltid gör sitt allra bästa, för att de är så mycket mer precis som de är. Och som en påminnelse till oss andra, vi vuxna, om att det är vi som måste anstränga oss mer för att göra världen så bra som möjligt även för dessa speciella barn. Det är vi som måste lära oss att förstå hur världen ter sig för dessa barn. Inte de. De har redan MVG.

Text: Linda GrannLitet barn med solglasögon.