Bilens dag 28 oktober

Fronten på gammal bil.

Idag är det bilens dag!

Bilen har medfört stora förändringar av transport genom tiderna, och är idag ett av de vanligaste transportmedlen som ständigt utvecklas och förbättras. Bilen ses idag som en självklarhet och ganska ofta är det den som får livspusslet för oss att gå ihop. Iår (2014) i Sverige har 85% av alla hushåll tillgång till minst en bil. Bor du på landsbygden så är det hela 89% av hushållen som har tillgång till bil.

Innan Carl Benz hästlösa motorvagn började rulla i slutet av 1800-talet så använde folk sig mest av transport via båt, tåg eller häst och vagn. När bilen kom var den fördelaktig då den inte var begränsad av järnvägen och kunde färdas snabbare än hästen.

Bilens utveckling innebar ett stort steg i den revolutionära utvecklingen och invigde oss i annan teknisk utveckling inom andra områden, t.ex så ligger tekniken om maskiner och motorer till grund för en stor del av dagens moderna samhälle.

Förresten…visste du att det var Carl Benz fru, Bertha som fick bilen att rulla första gången?! Mer om detta och mer inspiration till en intressant tekniklektion om bilens historia hittar du om du klickar på länken.

Intressant läsning om bilens historia

Dina cookie-inställningar hindrar dig från att se innehåll från YouTube. Du kan enkelt ändra dina inställningar för Funktionella cookies, så att du kan ta del av innehållet.