Dansföreställning på Södervärnskolan: Yellow Card

Kvinna och man håller ut händerna som har gula handskar.

Dansarna Rumiko Otsuka och Khamlane Halsackda visade föreställningen Yellow Card för SFI-elever på Södervärnskolan. Khamlane kommer under våren att resa runt med föreställningen till flera platser i landet, genom Dansnät Sverige, och möta publikgrupper som på de flesta orter är SFI-klasser. Han diskuterar med eleverna om deras tankar och idéer kring föreställningens tema.

Man och kvinna med vitmålade ansikten. Malmödansaren Khamlane är född i Laos men uppvuxen i Storbritannien, där han är utbildad till dansare. Han bor sedan några år i Malmö och har studerat SFI på Södervärnskolan. Khamlane har dansat med ett flertal brittiska danskompanier och i operaproduktioner på bland annat The Royal Opera House, Covent Garden och Malmö Opera. Idag koreograferar han sina egna verk och är en del av Malmös nyaste scen- och produktionsstudio In-Discourse på Kirseberg.

Ursäkta oss

Nu är Khamlane i färd med att samla in material till en ny föreställning tillsammans med Dansstationen, Palladium Malmö. Arbetstiteln är Ursäkta oss och kommer att ha premiär på Palladium i höst.

Dansstationen har tidigare visat hans verk Alias-på tungan (2010), A single act (2010), Yellow card (2012), What do you expect (2013) och The Doctor (2016). Föreställningarna handlar om identitet, hur den upplevs och vad den betyder för oss och andra.

Ursäkta oss kommer att handla om att försöka lära sig det svenska språket och att komma in i det svenska samhället. Samtliga medverkande har en annan bakgrund än svensk och har gjort eller gör den resan.

Kvinna har tejpbit för munnen och mannen ser förvånad ut.

Vill dela människors erfarenheter

– I mitt försök att skapa den här föreställningen vill jag resa till många platser i Sverige för att träffa många olika människor. Dessa möten kommer att hjälpa till att utveckla föreställningen. Det är viktigt för mig att jag får riktiga möten och samlar riktig historia. För mig är målet att dela människors erfarenheter – både de som är nyanlända och de som redan bott länge i Sverige. Det ska bli vägen för att skapa förbindelse mellan oss alla, säger Khamlane.

Öppna repetitioner på Teaterns Dag

Lördag 25 mars – Teaterns Dag – kommer Khamlane att ha öppna repetitioner med ett utdrag ur den nya föreställningen i Dansstationens studio på Palladium, berättar Katarina Lilliequist, marknads- och pressansvarig för Dansstationen.

www.dansstationen.nu |