Det är vinter – då får vi vara kvar i klassrummet!

Fågelbo i bart träd.
Första känslan när det är grått, lite regntungt eller snöigt utanför fönsterna är att det är bäst att ha lektionerna inne.

Att gå ut får vänta till våren när det är varmare. Men det finns en vinst med att använda sig av andra platser än klassrummet även när det blir lite kyligare. Vissa saker blir tydligare och lättare att se i naturen under vintern.  Allt handlar inte heller om att vara utomhus utan att ta vara på möjligheten att göra besök i olika byggnader.

Denna film är för närvarande inte tillgänglig eftersom den inte är tillgänglighetsanpassad med textning och/eller syntolkning. Redaktionen arbetar kontinuerligt med att tillgängliggöra så mycket material som möjligt och hoppas på er förståelse. Har du frågor, kontakta pedagogmalmo@malmo.se

När trädkronorna är täcka med löv och marken torr är det inte lätt att se spår av vilka djur som bor i staden. Under vinterhalvåret är det till exempel mycket lättare att se spår av vilka fåglar som lever runt skolan. Att vissa bygger bo av pinnar blir mycket tydligare när träden har fällt sina löv. Ibland kan man se några spår av fåglar som gått på sanden, men om det har fallit lite snö är det ännu lättare att se spår av dem. Att gå ut, undersöka och upptäcka kan väcka en nyfikenhet och behov av att berätta det man upplevt och inte minst ta reda på mer.

För att kunna kommunicera om vad man sett, ställa nya frågor och diskutera används också andra ord och begrepp som inte alla är bekanta med. Upplevelsen ger möjlighet att knyta ihop språkutveckling med ämneskunskaper. Närmiljön blir en producent av upplevelser som kan användas i klassrumsarbetet. Ett exempel är arbetet med Fåglar i närområdet för åk 1 – 2.

Utomhuspedagogik handlar inte alltid om utomhus.

Torarullar i skåp.

Ett annat exempel är att använda sig av alla de möjligheter till besök i byggnader som kan göras. Är man intresserad av att religiösa byggnader finns lektionsmaterial som förbereder för besöken hos Malmö synagoga och Västra Skrävlinge kyrka. Finns det istället ett intresse för vattenberedning och vattenrening kan det bokas besök hos Kretseum eller varför inte passa på att ta reda om lite mer om avfallshanteringen i Malmö.

Allt lektionsmaterial som är knutet till en fysisk plats i Malmö hittar du via Pedagogiska kartor.