Det finns alltid tid till träning!

Invändningarna som förs fram mot att träna är många och jag får ofta höra att man inte har tid, att man saknar motivation, att man saknar energi och att det är för kallt, för varmt, för blåsigt, för regnigt. Men allt detta sitter i ditt eget huvud. Varje minut du investerar i träning, får du mer än dubbelt tillbaka i form av energi, styrka, hälsa och glädje.

Att få tid till träning i vardagen med jobb, familj och annat kräver ett stort mått av planering, karaktär, kreativitet och fantasi. Det är ingen ovanlighet att jag springer hem från jobbet i Malmö till min bostad i norra Lund. På vägen hem hämtar jag upp barnen på fritids och förskola. Men nu är det sommar och förhoppningsvis har du några veckor av välförtjänt semester. Under semestern finns det betydligt bättre utrymme för flexibilitet i planeringen av träningspassen.

Och oavsett var du befinner dig är världen så har du väl alltid löparskorna med. Det spelar ingen roll om jag åker på tjänstresa eller på en resa privat; träningskläderna har alltid en given plats i packningen.

Ställ klockan och träna tidigt på morgonen. Börjar man dagen i arla morgonstund har man ändå tid att äta frukost tillsammans med vännerna/familjen och läsa tidningen i lugn och ro. I början av juli var jag på tjänsteresa till Maastricht och varje morgon klev jag upp 05:30 för att hinna springa 10-20 km innan frukost. Du kan inte få en bättre start på dagen. Spring tillsammans med dina barn som cyklar. Det brukar ofta bli en trevlig aktivitet som alla gillar. Och dessutom blir det ett grymt effektivt intervallpass, eftersom barnen på grund av terrängen cyklar i olika tempo.

När du semestrar i en större stad kan du använda morgonjoggen som en rekognoseringstur. Det finns inget bättre än att upptäcka och lära känna en ny stad till fots. Spring till utflyktsmålet. Om du och vännerna/familjen ska göra en utflykt, så skickar du ombyteskläder med utflyktsresenärerna och springer dit själv. Det finns helt enkelt alltid tid till träning!hoppa

Så snöra på dig skorna, eller låt bli om du föredrar att springa barfota, och ge dig ut!

Text: Karin Ahlstedt