Det snackas om – vecka 46

Färgglad text där det står news
News Concept

Nu är det fredag! Men innan det är dags att njuta av helgen så ska vi hinna med att ta en titt på några av de förskole- och skolnyheter som har publicerats under veckan som har passerat.

Den ökade spridningen av covid-19 påverkar oss alla. Men vad är det egentligen som gäller för dig som jobbar som lärare? Tidningen Skolvärlden har intervjuat Reine Södergren, ombudsman för Lärarnas Riksförbund, som reder ut 21 frågetecken.

Ämnesbetyg införs

Dagens kursbetyg ska ersättas med ämnesbetyg. Det framkommer i ett förslag som regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om och som nu är ute på remiss. Om det går i enlighet med förslaget så kommer Skolverket att förbereda för att göra förändringen till halvårsskiftet 2022.

– Vi vill att man ska bedöma kunskaperna som eleven har när han eller hon har avslutat utbildningen och inte vad han eller hon presterat tidigare. Det bli mycket mer rättvist, säger Nyamko Sabuni (L) till Dagens nyheter.

Klättrar i ranking

Lärarförbundet har publicerats sin ranking över Sveriges bästa skolkommuner. Bedömningen görs baserat på tio kriterier. Bland annat lärartäthet, betygsresultat och lärarlöner. För Malmös del ser det bra ut. Kommunen klättrar 101 placeringar jämfört med förra årets ranking. Dock har Malmö en del att jobba med när det gäller lärartäthet och pedagogisk utbildning bland personalen.

Bokträdgården – en oas för Malmös barn

Tidningen Förskolan har begett sig till Torup där Magdalena Stenström tar emot barn från Malmös förskolor. Där får barnen utforska och deras framtidstro får växa.

– Den här platsen är helt magisk, en stor trädgård med olika kreativa miljöer som väcker lust att leka, utforska och lära. Varje dag ser jag barnens nyfikenhet, empati och beundran när de upptäcker livets fenomen i naturen: maskar i komposten, bin på blommor, gråsuggor under stockar och vinbergssnäckor i kirskålen, berättar hon för tidningen.

Även Pedagog Malmö har varit i Bokträdgården för att få höra mer om det pedagogiska arbetet som sker där.

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!