Det snackas om – vecka 20

Tangentbord med rosa knapp som det står News på
News computer key

Det har återigen blivit fredag och dags för Pedagog Malmös redaktion att sammanfatta några av de förskole-och skolnyheter som har publicerats under veckan som har gått.

Tidigare har vi berättat om det blixtuppdrag från regeringen som Skolverket fick. Tanken var att lätta bördan som coronasmittan har lagt på pedagogers axlar. Nu är stödmaterialet på plats. Men det möter hård kritik från fackförbunden.

– Vi är besvikna på Skolverkets uppdrag och förstår att de är bakbundna. Regeringen har inte vidtagit några lättnader i lagar och styrdokument, då kan inte Skolverket göra det heller. Även om det är ett gediget material med massa tips, råd och goda exempel så är det långt ifrån vad svensk lärarkår i dagsläget behöver. Det vi behöver är en rensning bland uppgifter som inte ska behöva utföras under en pandemi. Lärare går på knäna för att göra sitt bästa för alla elever och i det läget är det inte fler att-göra-listor som hjälper, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand, till tidningen Läraren.

Corona-tester av förskollärare och lärare

Förskollärare och lärare räknas in i prioriteringsklass tre i den lista som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Folkhälsomyndigheten har gjort. De yrken som räknas in i klass ett och två har i stora delar börjat testas för att se om de är eller har varit smittade av corona-viruset. Men när är det då dags för förskollärarna och lärarna att bli testade? Det ser lite olika ut i landet. I denna sammanställning har ett flertal smittskyddsläkare runt om i Sverige svarat på frågan. 

Planer inför hösten

I slutet av maj hoppas Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell kunna ge ett besked kring hur restriktionerna för skolan kommer att se ut under hösten. För gymnasieskolor och vuxenutbildningar innebär det en hel del planering. Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson menar att skolorna behöver ha både en plan a, b och c.

– Skolan brukar så här års veta nästan exakt hur det kommer att bli i augusti och september. Men i år vet vi just ingenting och får ta höjd för olika scenarier, säger Peter Fredriksson till Svenska Dagbladet. 

Trevlig helg!

Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!