Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger sig dock vara trygg med att Skolverket gjort rätt.
Här är hela listan över nominerade till Malmö pedagogpris 2024!
För åttonde året i rad delar fackförbundet DIK ut utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass”. I år har 65 skolor runt om i Sverige fått utmärkelsen. Av dem är elva stycken i Malmö. Som kriterier för utmärkelsen nämns bland annat den röda tråd som ska följa hela skolans verksamhet; från läroplan, handlingsplan, utvärderingar och övergripande mål där biblioteket är en självklar pedagogisk del. Läs gärna Maria Schedvins tankar kring arbetet. Hon är skolbiblioteksutvecklare i Malmö. Grattis till alla er pristagare!
Under tisdagen publicerade Expressen ett avslöjande om att de svenska PISA-resultaten kan vara fel. Anledningen, enligt tidningen, är att utrikesfödda elever plockats bort ur PISA-urvalet. Något som man menar bryter mot OECD:s officiella regelverk. Om urvalet inte hade ändrats hade Sveriges uppgång vid senaste mätningen istället med största sannolikhet varit en nedgång jämfört med förra provtillfället.
Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger sig dock vara trygg med att Skolverket gjort rätt.
– De människor som kan detta bäst finns på Skolverket och jag är trygg med att de gjort det de ska och gjort det rätt och riktigt, säger han till TT.
– Eftersom det kommit frågetecken och eftersom det är så viktigt att regeringen och riksdagspartierna kan lita på Pisaundersökningen har jag tagit initiativ till att OECD granskar både resultat, urval och statistik ytterligare en gång – för att vara på den riktigt säkra sidan, säger Anna Ekström till TT.
En ny undersökning från Kantar Sifo visar att en tredjedel av förskollärarna får sköta den extra städning som behövs för att förskolorna ska kunna upprätthålla Folkhälsomyndighetens riktlinjer för hygien under pandemin.
— Det är idiotiskt. Det är extremt pressat i förskolan, många är hemma med lätta symptom, eller är sjuka. De få förskollärare som finns på plats har en enormt hög arbetsbelastning redan innan de också måste städa, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande, till tidningen Läraren.
I slutet av förra veckan kom besked från regeringen att gymnasieskolor och vuxenutbildningar kommer att kunna börja öppna upp sin verksamhet den 15 juni. Ett efterlängtat besked för många. Situationen med fjärr- och distansundervisning har varit krävande och flera rektorer vittnar nu om att eleverna mår allt sämre. Sydsvenskan har sammanställt några av rösterna, bland annat från Procivitas i Malmö.
”Initialt var det bara positivt med fjärrundervisningen. Det blev en välkommen variation i sättet att undervisa/lära sig, så en till två veckors fjärrundervisning under ett läsår skulle nog bara vara positivt. Men som det är nu börjar det bli tufft för alla”, skriver Ann Linderoth, rektor på Procivitas i Malmö”, till tidningen.
Trevlig helg!
Vill du hålla dig uppdaterad kring vad som publiceras på Pedagog Malmö? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje onsdagsmorgon. Anmäl dig här för att inte missa pedagogiska tips, inspirerande arbetssätt och insiktsfulla blogginlägg!