Ensamvarg, mord och mörker

Böcker av Michael Connelly ligger i en hög.

Amerikansk polisbil med blinkande lampor.Alla poliser arbetar inte under samma omständigheter som DCI Barnaby i Midsomer. Harry Bosch i Los Angeles rör sig i en mörkare verklighet. Hådrkokt och nattsvart är kombinationen jag vill ha i en deckare.

Bosch är litteraturens svar på Dirty Harry och första boken The Black Echo kom redan 1992. Samma år som världens ögon riktades mot Los Angeles poliskår efter det att Rodney King blivit offer för polisbrutalitet.

Böcker av Michael Connelly ligger i en hög.

Den senaste boken The Black Box kom förra året och den återvänder till 1992, när nya bevis i en mordutredning från upploppen presenterar en ny historia som Harry Bosch börjar gräva i.

Michael Connelly med förflutet som reporter på Los Angeles Times är mannen bakom Harry Bosch-böckerna. Med ett enkelt språk målar han upp en mörk verklighet där enstaka ljusglimtar slåss om uppmärksamheten att få lysa upp tillvaron för Los Angeles invånare. Det finns 16 Harry Bosch-böcker, men han dyker även upp i Michael Connellys andra bokserie med advokaten Mickey Haller om man känner att man vill ha mer.

Oavsett om man drar upp knäna mot bröstet i sin läshörna när det regnar ute, eller om man hamnat i en skuggtäckt hängmatta en solig sommardag, finns det alltid plats för Harry Bosch. Sommaren är ju den bästa tiden för att läsa allt som annars inte får plats på nattduksbordet. Att jag tycker om de här böckerna beror alldeles säkert på att berättarstilen påminner om klassisk film noir. Humphrey Bogarts Philip Marlowe och Sam Spade skulle lätt passa in i Connellys litterära värld.

Jag läser hans böcker på engelska eftersom jag, likt dagens yngre generation, inte har tålamod att vänta ett år på något som redan publicerats. Förutom det är det ju även gratis språkträning. Språk, liksom kondition, är en färskvara.

Bild och text:
Tobias Sonestedt, videoredaktör Pedagog Malmö