Fakta mot fakta

Brevlåda med målad dödskalle på.

Denna vecka har jag lärt mig att Sverige blir mer och mer likt USA, där konceptet ”fakta mot fakta” förekommer sedan tidigare. Jag har tidigare tipsat om en film som hanterar detta och ofta är det media som underblåser det hela eftersom alla historier blir ju bättre om det finns en konflikt. Om hundra forskare säger att växthuseffekten är ett allvarligt hot mot mänskligheten och en forskare säger att det saknas bevis för den samma, innebär det då att fakta står mot fakta? Eller betyder det att fakta står mot, i bästa fall, en inkompetent vetenskapsman?

Bakgrunden till nyheten den här veckan var en SFI-lektion på temat Förintelsen på Komvux i Helsingborg där en lärare blev kritiserad av skolans samordnare utifrån försvaret att historia är något som varierar beroende på historieboken. Det är här uttrycket ”fakta mot fakta” presenterar sig, vilket man får hoppas bara är en feltolkning av den svenska tysta diplomatin, snarare än ett förakt för den vetenskapliga processen. Hursomhelst måste det i fortsättningen tydliggöras att fakta INTE kan ställas mot fakta. Antingen är det sant, eller inte. Det enda som kan ställas emot varandra är teorier och där hittar vi inte historiska tragedier som Förintelsen.

För fem veckor sedan hade vi denna film i vår blogg och utifrån positionen att det finns människor som tror att det finns tolkningsrätt när det gäller fakta tar vi den en gång till. Den är inte för alla, men det som visas är sant oavsett om du ser det eller inte.

Bilden är länkad till PBS.org där filmen finns uppdelad i fyra delar.

Den nya versionen som hade premiär i samband med Förintelsens minnesdag finns fortfarande kvar på SVT Play:
http://www.svt.se/dox/se-program/night-will-fall-avsnitt-1

PS. Vi får inte glömma bort att läraren i denna historia ska ses som ett föredöme och jag är övertygad om att en majoritet av lärare hade gjort samma sak. De värderingar som skolan står för, får inte bara vara fina ord i styrdokumenten, utan de ska genomsyra skolans alla delar.