Final i Gymnasiefotboll mot våld och rasism

Elever håller upp röd flagga där det står

Under våren 2011 startades Gymnasiefotboll mot våld och rasism (GFVR) av Leif Boregren och Daniel Dimitrijevic. Syftet med turneringen var från en början att skapa en social och överskridande aktivitet efter skolan för elever på gymnasieskolor i Malmö. Snabbt kom turneringen att omvandlas till ett verktyg i gymnasieskolornas värdegrunds- och likabehandlingsarbete.

GFVR, Malmö FF i samhället och CPI hittade samarbetsformer för att förstärka turneringens syften.

Elever håller upp röd flagga där det står "Ge rasismen rött kort".
Två stolta finallag.

Fredagen den 13/6 spelades årets final mellan Malmö Praktiska City och Universitetsholmens gymnasium. Guldet kammades hem av Malmö Praktiska City.

Jag intervjuade spelare, tränare, arrangörer och skolpersonal för att ta del av deras känslor och tankar kring turneringen och deras ”resa” till finalen.

Klass håller upp rött kort där det står: Ge rasismen rött kort.
Malmö Praktiska City vann guld i Gymnasiefotboll mot våld och rasism.

Mohammed Munar, lagkapten för Malmö Praktiska City

– Vi har kämpat och litat på varandra. Vi har fått en nära kontakt inom laget, vi har blivit vänner på skolan och utanför. Vi har börjat lita på varandra, över gränserna. Därför lyckades vi vinna turneringen, säger Mohammed.

Som kapten tycker han att det är det viktigt spelarna att tror på sig själva. De har pratat enskilt med varje spelare, och alla har blivit hörda.

– För att bekämpa rasismen laddar vi upp med massa kärlek och sprider kärlek på planen, avslutar Mohammed.

Sju elever håller upp rött kort där det står: Ge rasismen rött kort.
Laget som vann silver, Universitetsholmens gymnasium.

Salwan Marwan Sharif, lagkapten för Universitetsholmens gymnasium

– Vi har kämpat tillsammans. Därför har vi kommit så här långt i turneringen. Samarbetet inom laget ger oss styrka. Vi håller ihop och hjälper varandra, säger Marwan.

Marwan menar att det finns rasism. Det finns på stan, på bussen, inom fotbollen och på många andra platser. Genom Gymnasiefotboll mot våld och rasism får de möjligheten att lära sig bl.a. att inte trycka ner varandra.

– Här samarbetar vi och vi vet att vi inte ska kalla varandra för blattar eller andra dumma saker. Vi lär känna varandra i stället, inom laget. Att turneringen heter så gör att vi skärper till oss och att vi försöker respektera varandra inom laget och mellan lagen, säger Marwan.

Kristian Cekic, Gustavo Nazar och Tarkan Hakan.
Kristian Cekic, Gustavo Nazar och Tarkan Hakan.

Tarkan Hakan och Kristian Cekic, skolpersonal och tränare för Malmö Praktiska City

– Det känns underbart! Tarkan och jag fick ansvaret att sätta ihop ett lag, men i stället valde vi att ge eleverna själva ansvaret. Med vårt stöd har de hittat former att bilda ett lag, kommunicera och planera. Finalen är ett resultat av mycket ansträngning och engagemang, denna final känns väldigt speciell, säger Kristian.

Tarkan fortsätter med att berätta att de under hela resan pratat mycket om värdegrund och antirasism. Han menar att det har varit mycket givande och lärorikt.

– De killar som står här idag kände inte varandra tidigare och hälsade inte på varandra i korridorerna. Nu är de ett lag. De vet att man samarbetar i ett lag och stöttar varandra hela tiden, både på planen och skolan. Då kommer de mycket längre än om man håller sig till sin egna lilla bubbla, säger Tarkan.

Ewa le Grand, rektor Malmö Praktiska City

– Jag är jätteglad, säger Ewa och fortsätter:

– Vi behövde skapa ett forum där vi kunde engagera oss och göra något tillsammans, som var roligt och inte bara handlade om skolarbete. Vi behövde få samarbeta, tillsammans.

Ewa menar att det finns så mycket kraft i skolan och det gäller att använda den till något positivt. Turneringen bidrar dessutom med förebilder på skolan. Eleverna kommer nära varandra och blir ett starkt positivt gäng på skolan som också delar med sig av positiv energi.

Leif Borregren håller upp rött kort där det står "Ge rasismen rött kort".
Leif Boregren, en av arrangörerna bakom Gymnasiefotboll mot våld och rasism.

Leif Boregren, arrangör Gymnasiefotboll mot våld och rasism

– Det har varit ett intressant och givande arbete för oss som organisation, för eleverna och skolorna. På organisationsnivå är det faktum att samarbetet mellan GFVR, MFF och CPI har utvecklats och fördjupats. Vi har olika kunskaper och erfarenheter som berikar varandra. Skolorna och eleverna får ett paket med olika verktyg som går att använda i utvecklingsarbetet, säger Leif.

Han berättar att turneringen kommer att fortsätta. Åtta skolor var med i år och de hoppas på ännu fler nästa år.

– Alla är välkomna att kontakta oss och vara med. Rasism och våld försvinner inte av sig själva. Gymnasiefotboll mot våld och rasism kan vara ett verktyg i arbetet för alla människors lika värde och ungdomarnas engagemang, säger Leif.

Här kan du läsa vad Malmö FF skriver om Gymnasiefotboll mot våld och rasism.

Foto och text: Gustavo Nazar