Fira språket!

Ett årshjul i olika färger.

Alltför många gånger händer det att jag plötsligt vaknar upp en morgon och helt oförberedd inser att det är Internationella våtmarksdagen (2:a februari) eller går och lägger mig på kvällen utan vetskap om att jag just missat Trandagen (25:e mars). Eller kanske som poeten Stig Johansson uttrycker det: ”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet”. Men vissa dagar kan vara extra viktiga att nypa fast vid och kanske till och med vara förberedd på eftersom de uppträder regelbundet. Jag tänker naturligtvis på alla dessa språkdagar som UNESCO instiftat och som bör uppmärksammas i förskolan. Om det nu finns instiftat någonting så värdefullt som Internationella barnboksdagen eller Teckenspråkets dag så måste det uppmärksammas på förskolan – det är ju själva poängen med dagen. Därför följer här en liten lathund (eller årshjul) till alla de dagar som firar språket och läsningen. Skriv ut och sätt upp på kylskåpet! Eller ännu bättre: adoptera alla eller några av dagarna och förvandla dem till högtidsdagar på just din förskola!

21 februari: Internationella modersmålsdagen

20 mars: Världsberättardagen

21 mars: Internationella poesidagen

23 april: Världsbokdagen

14 maj: Teckenspråkets dag

8 september: Internationella läskunnighetsdagen

26 september: Europeiska språkdagen

26 oktober: Internationella skolbiblioteksdagen

10 december Nobeldagen

Dessutom: i slutet av mars eller i början av april varje år presenteras vinnaren av Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA-priset) För den som vill fynda billiga barnböcker kan passa på datumet den 21 februari då den officiella bokrean startar. Sist men inte minst: i maj firar vi Språkvecka i Malmö – i alla fall under de år då det inte rasar pandemier över världen.

Ungefär så skulle ett årshjul för de alldeles speciella språkdagarna se ut. Men språket firar vi alla dagar på förskolan, oavsett datum och oavsett språk.