Fler nya dokumentärfilmer i Selma

Omslag för fyra nya filmer.

Här kommer ytterligare några nya dokumentärer som kan användas i klassrummet. Ett par av filmerna fokuserar på miljön. Den tredje filmen tar avstamp i manligt och kvinnligt och vilken bild av kvinnan som målas upp av populärkulturen. Fjärde och sista filmen visar verkligheten som mötte de soldater som befriade fångarna i nazisternas koncentrationsläger i slutet av Andra världskriget. Den sistnämnda filmen är eventuellt inte lämplig för yngre elever (lärare känner sina elever bäst), och den kan sätta djupa spår även hos äldre elever så det är nödvändigt att prata om filmen direkt efter att man har sett den. Idag (den 27/1) är det 72 år sedan Auschwitz-Birkenau befriades.

Plastic paradise
http://selma.malmo.se/record=b1264696~S4*swe
Midway Atoll i norra Stilla havet är en av de mest avlägsna platserna på jorden och ligger tusentals mil bort från närmaste civilisation. Trots detta kallas Midway Atoll för det stora stillahavssopområdet på grund av att en subtropisk virvel samlar in plast och andra sopor från tre avlägsna kontinenter. Journalisten och filmaren Angela Sun gör en resa för att beskåda detta fenomen. Längs vägen möter hon forskare, opinionsbildare och volontärer som belyser effekterna av vår extrema plastkonsumtion, vad den gör mot våra hav – och mot vår hälsa – och får reda på att problemet är oändligt mycket större än vad hon trott.

Spårbart
http://selma.malmo.se/record=b1264698~S4*swe
Modebranschen har blivit en snabbindustri där konsumenterna får mindre och mindre möjlighet att veta vem som har gjort ett klädesplagg, varifrån det kommer och hur det har tillverkats. För att nå så hög lönsamhet som möjligt lägger klädesföretagen ut produktionen på länder med låg skatt och låga löner för arbetarna och använder material som inte alltid är av bästa kvalitet. Detta får konsekvenser för miljön, för de människor som producerar kläderna och för konsumenterna som tvingas köpa nya kläder inom relativt kort tid. Vi får möta experter inom mode och hållbar utveckling och får även följa den nya designern Laura Siegel när hon reser över hela Indien för att producera sin kollektion och ta del av alla steg i ett klädesplaggs distributions- och produktionskedja.

The empathy gap
http://selma.malmo.se/record=b1264714~S4*swe
Populärkulturen bombarderar oss med sexistiska och kvinnofientliga budskap. I The Empathy Gap undersöker Thomas Keith hur dessa budskap kortsluter mäns förmåga att empatisera med kvinnor, respektera dem som jämlikar och ta feminismen på allvar. Keith utforskar samhällets och populärkulturens viktigaste budskap om manlighet; de ska förvärva materiell rikedom, möta konflikter med aggression, härda sig, undertrycka alla mänskliga känslor utom ilska och se kvinnor först och främst som sexobjekt. Dessa budskap nedvärderar inte bara kvinnor, utan underminerar mäns inneboende förmåga till omsorg och empati. Keith drar även paralleller mellan sexism och rasism och förklarar hur båda har sina rötter i kulturella normer som motverkar empati. Han visar också hur män som bryter mot dessa normer lever lyckligare och friskare liv.

Night will fall
http://selma.malmo.se/record=b1264712~S4*swe
När de allierade gick in i nazisternas koncentrations-läger var det de dödas och halvdödas rike som mötte dem. Och allt dokumenterades på film. Andra världskrigets koncentrationsläger befriades av de allierade 1945 och allt dokumenterades på film. Soldaterna hade aldrig kunnat förbereda sig på de fruktansvärda scener som mötte dem. Och de som sett krigets fasor i vitögat glömmer aldrig. Filmerna skulle bli avgörande i de internationella tribunaler som fällde många av de ansvariga nazisterna för krigsbrott. Utan filmerna hade ord stått mot ord och förövarna hade sannolikt gått fria. Ingen som har sett bilderna kan förneka att Förintelsen ägt rum. Filmmaterialet från brittiska, amerikanska och sovjetiska krigskameror skapar tillsammans med de starka ögonvittnesskildringarna från soldater och överlevande, en unik inblick i nazisternas värsta illdåd.
OBS! Starka bilder. Tid för diskussion och samtal efteråt är nödvändigt.