Fler nya spelfilmer i Selma

Omslag till fyra nya filmer.

Dagens filmförslag blir en liten blandad godispåse. Vid sidan om ett par filmer med litterära förlagor, handlar det dock främst om filmer som kräver både för- och efterarbete i klassrummet.De två svenska filmerna är Guldbaggebelönade och innehåller skådespelarprestationer som inte lämnar någon oberörd. Fantastiskt starka filmer som utmanar sin publik.

Great Expectations
http://selma.malmo.se/record=b1264395~S4*swe
Den unge, föräldralöse Pip lämnade den fattiga misären bakom sig tack vare en mystisk välgörare. Nu rör han sig som en gentleman bland Londons societet och använder sin nyvunna position för att uppvakta den vackra Estella, en bortskämd arvtagerska som han älskat sedan barnsben. Men den skakande sanningen om hans klassresa kommer att få förödande konsekvenser för allt han håller kärt.

Wuthering Heights
http://selma.malmo.se/record=b1264396~S4*swe
För den som tröttnat på klämkäcka Jane Austen-hyllningar kommer en originell och fysiskt omskakande filmatisering av Brontës klassiska bok, signerad ”Fish Tank”-regissören Andrea Arnold. Hennes version av Heathcliff och Cathrines odödliga kärlekshistoria är en drömsk och hisnande bildupplevelse man bär med sig – kanske för alltid.

Jag kallas Ernesto
http://selma.malmo.se/record=b1264278~S4*swe
Argentina 1979. Juan och hans familj återvänder efter en lång exil från sitt hemland för att delta i den militanta kampen mot diktaturregimen. Ständigt förföljda av polis och militär tvingas familjen leva med falska identiteter och påhittade namn. I skolan är Juan Ernesto och han lever i konstant skräck att bli avslöjad. När han träffar Maria blir det svårare och det enda han längtar efter är att få leva sitt eget liv som sig själv.

Tjuvheder
http://selma.malmo.se/record=b1264282~S4*swe
När Minna, som redan befinner sig i samhällets marginaler, förlorar sin lägenhet ser hon ingen annan utväg än att lura pengar av en langare. När hon flyr träffar hon Katja som tar med henne till en illegal bosättning. Här skapar de sig en dräglig tillvaro och hittar något de båda har saknat länge – gemenskap. Men Minnas förflutna vägrar att lämna dem ifred. Tjuvheder vann Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll, bästa manuskript, bästa klipp, bästa kostym och bästa scenografi.

Flocken
http://selma.pedc.se/record=b1264287~S3*swe
Ett litet svenskt samhälle som på ytan ser ut att vara en idyll. Men när Jennifer anklagar en skolkamrat för våldtäkt ändras allt. Ryktet sprider sig snabbt och allt fler i den lilla byn blir övertygade om att hon ljuger. Det blir början på en hetsjakt där ett helt samhälle vänder sig emot Jennifer och hennes familj. Flocken vann Kristallbjörnen i Berlin för Bästa film i ungdomssektionen Generation 14Plus och Guldbaggarna för för Bästa foto, Bästa musik och Bästa kvinnliga biroll.

Experimenter
http://selma.malmo.se/record=b1264289~S20*swe
För att få en människa att döda en annan krävs inte mycket…kanske bara att be om det! Den sanna historien om experimenten som chockade världen Året är 1961 och socialpsykologen Stanley Milgram utformar sina ökända lydnadsexperiment vid universitetet i Yale. Deltagarna sätts i olika rum där den ene ställer frågor och den andre ska besvara dem. Vid varje felaktigt svar ska frågeställaren ge den andre en elchock. Trots att många betvivlar Milgrams teori om att deltagarna skulle fortsätta med experimentet trots att de hör skriken av smärta från rummet intill, ökar volttalen till allt högre nivåer – till dödliga nivåer.