Lekfull repetition och julstämning i klassrummet
Flykt, fred och frihet – en resa till 1940 talet kring Öresund
Förra året var det 70 år sen och det högtidligt med fackeltåg längs ”flyktvägen” och tal av bland Katrin Stjernfeldt Jammeh vid fiskebåten Elisabeth, en av de båtar som användes under de nattliga resorna mot friheten.
Varje år arrangeras ”Flugten – et historiskt rollespil” för Dragørs skolelever i årskurs 7- 9, då de får blir flyktingar som ska ta sig igenom Dragør. De möter människor som hjälper dem vidare, men träffar också på den tyska ockupationsmakten. Förra året, i oktober 2013, fick även två klasser från Söderkullaskolan i Malmö pröva på detta. En annorlunda, spännande tidsresa, som blev extra verklighetsnära för att man faktiskt var i ett främmande land där man inte riktigt förstod språket.
Vad betyder det att vara ”där det hände” när man ska förstå och granska en historisk berättelse? Stadens rum som historisk källa – brukar vi utnyttja denna resurs? Flykt 1943 och flykt idag – likheter och skillnader?
Det kan vi diskutera om ni, intresserade lärare, vill följa med till Dragör den 11 nov kl 13-16. Museum Amager och Dragør Lokalarkiv tar emot kl 13 på Dragør Stationsplads. Vi kommer då att få en stadsvandring i flyktingarnas fotspår och blir introducerade till arkivmaterial från flykten. Detta kan man göra om med sina elever vid senare tillfälle. Det kan också kopplas till skolprogram på Malmö Stadsarkiv och vårens utställning på Malmö Museer – eller ett besök på Dansk Jødisk Museum i Köpenhamn.
Hur tar man sig till Dragør idag? Jo, t ex så här:
Ôresundståg från Malmö C 11.53 til Tårnby Station, där man byter till buss 350. Ankomst 12.51.
Det här är den första av tre lärarträffar om andra världskriget och freden 1945.
Ni kan läsa mer om de andra här: Skoletjenesten Öresund
Hör av er till mig om ni vill med – det är gratis förutom resan!
Marianne Bomgren, Skoletjenesten Öresund, mb@skoletjenesten.dk