Förintelsens minnesdag den 27 januari

Grind till Auschwitz.

På tisdag nästa vecka, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag. Det är i år 70 år sedan Andra världskriget tog slut och alla brott mot mänskligheten uppdagades. Veckans film är vald utifrån det, men den är inte för alla. Du som pedagog måste avgöra om dina elever kan ta in den information som visas och finns det inte plats att prata om filmen efteråt ska ni absolut INTE se den. Denna film visar mänsklighetens absoluta botten. Det finns inga förskönande omskrivnignar utan detta är vad som mötte de soldater som befriade Nazitysklands koncentrationsläger.

Filmmaterialet i denna dokumentär förblev opublicerat fram till 80-talet när det visades för första gången. Då spelades även berättarrösten in av Trevor Howard. De bilder som mötte publiken då kan förklara varför det dröjde 40 år innan de visades. Den verklighet som uppenbarar sig i filmen har ingen motsvarighet i den fiktiva filmfloran. Emmellanåt är det så starka bilder att man reflexmässigt blundar, men det man precis har sett sitter kvar på näthinnan och följer med långt efter att filmen är slut. Långa perioder av filmen är tyst. Det är bara Trevor Howards berättarröst som bryter av denna tystnad som kramar ur själen likt en disktrasa.

Grind till Auschwitz.

 

Här visar sig betydelsen av samtal efter filmen, eftersom de bilder som används i filmen är oredigerade och grafiskt explicita kommer de att väcka både känslor och frågor hos dina elever. Många kommer säkert ha frågor direkt efter filmen, men det kan vara värt att följa upp någon dag efteråt också eftersom vi alla reagerar olika på bilder som utmanar de gränser som vi själva håller oss innanför.

Det som hände under Andra världskriget avslutades för 70 år sedan, men samtidigt måste vi vara medvetna om, och uppmärksamma på, att det  i dag finns politiska krafter, i vårt land, med rötter i samma ideologi som ligger bakom de fruktansvärda övergrepp som syns i veckans film. Att vi i dag t o m har ett riksdagsparti som har medlemmar med en bakgrund i denna moraliska avskrädeshög innebär att vi måste vara vaksamma och att inte blunda för det som händer nära oss. För om vi inte lär oss av minnet av förintelsen kommer mörkret att falla…

Bilden är länkad till PBS.org där filmen finns uppdelad i fyra delar.

Strömmande media-tips för Malmö stads skolor
Seven Minutes in the Warsaw Ghetto
regi: Johan Oettinger / animation / Danmark / 2011 / utan tal / 7 min / Basmati Film
http://selma.pedc.se/record=b1247147~S20*swe

Vinklad historia: Öppnandet av lägren i Tyskland 1945
Frankrike / 2014 / tal på franska, textad på svenska / 26 min / Cinebox
http://selma.pedc.se/record=b1247161~S20*swe

SVT den 26 januari kl 22.15
http://www.svt.se/dox/night-will-fall
Dokumentären Night will fall är den nyrestaurerade versionen av Memory of the Camps som producerats i tid för att vara klar till 70-årsdagen av Auschwitz befriande, vilket är just den 27 januari.

Mer information om Förintelsens minnesdag
http://malmo.se/Huvudnyheter/2015-01-20-Forintelsens-minnesdag-27-januari.html
http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/forintelsen/forintelsens-minnesdag

Mer om förintelsen och de Nazityska koncentrationslägren
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/förintelsen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koncentrationsl%C3%A4ger_i_Nazityskland