Från svensk kortfilm till turkisk långfilm

Omslag till fyra nya filmer.

Idag rekommenderar jag ytterligare några nyinköpta spelfilmer. För de som inte har möjlighet att visa långfilmer i klassrummet är alternativet med kortfilmer något att ta fasta på. Den svenska kortfilmen Wallace bjuder på mycket som går att arbeta vidare med när filmen är slut. Sedan finns det även långfilmer på dagens filmlista, vilka tar oss till stora delar av världen. Från Indien till USA via Turkiet.

Wallace
http://selma.malmo.se/record=b1264517~S20*swe
Wallace lever i en tyst värld för han har ett hörselfel sedan födseln och har hörapparat, men den hjälper bara delvis. Wallace känner sig ofta utanför men det finns en fördel, möjligheten att kunna tysta omvärlden genom att stänga av hörapparaten när allt blir för stökigt. Wallace tecknar och har mycket fantasi. Efter skolan cyklar han till en övergiven fabrikslokal och målar en väggmålning; ett monster som borde finnas på riktigt. Då hade Wallace kunnat jämna ut oddsen mot Leo, den stöddiga mobbaren i klassen. Kanske hade det även kunnat imponera på Freja, den sötaste tjejen i klassen. Men en dag förändras allt när monstret vaknar till liv. Visuellt är filmen en blandform mellan live-action och fina 2Danimationer. Dessutom spelar ljudets vara eller icke vara en stor del i filmen då hörapparaten stängs av och sätts på. Regissören David Sandberg gör nu spelfilm i Hollywood.

Gattu
http://selma.malmo.se/record=b1264937~S20*swe
Drömmar är inte omöjliga när viljan är stark! Gattu är en charmig och berörande film om en nioårig föräldralös pojke som är besatt av utmaningen att besegra en svart mystisk drake kallad ”Kali”. Både barn och vuxna i den lilla byn Roorkee i centrala Indien är lika besatta av drakflygning och Gattu tycker det är mycket roligare att flyga drake än att jobba hos sin farbror. För att lyckas måste Gattu ta sig upp på skolans tak som är det högsta i byn. Han är mycket uppfinningsrik och lyckas smita in och låtsas vara elev, dock är detta inte helt problemfritt då Gattu varken kan läsa eller skriva.

Gracie
http://selma.malmo.se/record=b1264389~S20*swe
När femtonåriga Gracies storebror omkommer i en tragisk olycka, slås hennes familj i spillror. Men Gracie bearbetar sin sorg på ett oväntat sätt – hon bestämmer sig för att slåss om en plats i pojkarnas fotbollslag och uppfylla hennes brors högsta dröm. Utskrattad, motarbetad och förnedrad finner hon inom sig en styrka hon inte visste fanns. För Gracie vet att spelets regler snart kommer att ändras.

Profeten
http://selma.malmo.se/record=b1264666~S20*swe
En av historiens mest sålda böcker, Kahlil Gibrans PROFETEN från 1923, har äntligen blivit film. Från att boken gavs ut låg den på den internationella bestsellerlistan i otroliga 50 år(!) och har i dag sålt i 11 miljoner exemplar världen över. Liam Neeson gör rösten till Mustafa och Salma Hayek (som också är en av filmens producenter) gör den till Kamila i denna poetiska lovsång till frihet och medmänsklighet i 2D-animerad form. Huvudregissör och manusförfattare är Roger Allers som regisserade en av alla tiders mest älskade animerade publikframgångar – Disneys Lejonkungen.

Mustang
http://selma.malmo.se/record=b1264665~S20*swe
I en liten turkisk by vid Svarta Havets kust bor fem föräldralösa tonårssystrar tillsammans med sin farmor och farbror. Skolan har precis slutat och tjejerna är spralliga och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet. På vägen hem efter skolavslutningen kan de inte låta bli att slänga sig i havet, där de skrattar och skojar med några killar från byn. Men vad som i deras ögon är oskyldigt tonårsstoj, anser andra vara osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor. Hon har hört att systrarna gått för långt, och är orolig över att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Huset blir som ett fängelse och de fem systrarna tvingas kämpa mot sina fångvaktare.