Fyra delar om döden

Tre omslag till nya filmer.
Svensk populärkultur har satt sin prägel på döden internationellt sett genom Ingmar Bermans Det sjunde inseglet.

Även om man inte har sett filmen känner man igen bilden av döden. Det sjunde inseglet lyfter ett par viktiga bitar i sin dialog, som många av oss kanske känner igen, även om det är ett ämne som det är lätt att blunda för. De frågorna får plats i den fyrdelade serien Döden, döden, döden. Just för att döden kan vara ett svårt ämne att arbeta med kan den här serien vara en bra hjälp att använda sig av i klassrummet.

Döden, döden, döden – Del 1, Vad ska hända med min döda kropp?
http://selma.malmo.se/record=b1264656~S4*swe
Vad ska hända med min döda kropp? Anna Lindman har, precis som många, alltid varit rädd för döden. Därför bestämde hon sig för att våga titta närmare på den. I programserien Döden, döden, döden försöker Anna lära känna människans största rädsla och söker svaren på frågor som vi sällan ställer: – Vad vill du ska hända med din kropp när du dör? – Hur känns det att dö? – Blir man mindre rädd om man kommer nära döden? I detta avsnitt följer vi med till ett krematorium, gräver en grav och möter Kajsa som är döende i cancer och planerar sin egen begravning.

Döden, döden, döden – Del 2, Liket
http://selma.malmo.se/record=b1264657~S4*swe
Anna Lindman har, precis som många, alltid varit rädd för döden. Därför bestämde hon sig för att våga titta närmare på den. I programserien Döden, döden, döden försöker Anna lära känna människans största rädsla och söker svaren på frågor som vi sällan ställer: – Vad vill du ska hända med din kropp när du dör? – Hur känns det att dö? – Blir man mindre rädd om man kommer nära döden? I detta avsnitt får vi vara med när en familj tar avsked av sin mormor och när en kropp görs i ordning för att ligga i öppen kista.

Döden, döden, döden – Del 3, Döden kan komma plötsligt
http://selma.malmo.se/record=b1264658~S4*swe
Anna Lindman har, precis som många, alltid varit rädd för döden. Därför bestämde hon sig för att våga titta närmare på den. I programserien Döden, döden, döden försöker Anna lära känna människans största rädsla och söker svaren på frågor som vi sällan ställer: – Vad vill du ska hända med din kropp när du dör? – Hur känns det att dö? – Blir man mindre rädd om man kommer nära döden? Vad händer om vi vågar tänka på att vi eller våra kära kan dö redan idag? I detta avsnitt möter vi dem som vet hur det är när döden kommer helt plötsligt.

Döden, döden, döden – Del 4, Sorgen
http://selma.malmo.se/record=b1264660~S4*swe
Anna Lindman har, precis som många, alltid varit rädd för döden. Därför bestämde hon sig för att våga titta närmare på den. I programserien Döden, döden, döden försöker Anna lära känna människans största rädsla och söker svaren på frågor som vi sällan ställer: – Vad vill du ska hända med din kropp när du dör? – Hur känns det att dö? – Blir man mindre rädd om man kommer nära döden? I detta avsnitt möter vi pappan som låter sonens rum stå orört efter hans död.