AI i klassrummet – Kreativt bildskapande och kritisk granskning av bias!
Hollywood – i plywood
Temalekplatserna i Malmö, Del 2. Som samhällslärare med inriktning mot hållbar utveckling vill jag slå ett slag för folkbildning och väljer naturligtvis Mary Anderssons temalekplats.
Lekplatsen utgår från författarinnans barndomsskildringar av Sorgenfri. En stadsdel präglad av slum, smuts och sjukdomar. För inte så hemskt länge sedan. Lekplatsens tema kan bli början till reflekterande samtal med barnen. Låt dem själva berätta vad de upplever.
Det första intrycket blir ofta positivt. Vilka små gulliga röda hus. Påminner om Emil i Lönneberga. Väl inne i husen upptäcker barnen hur svårt det är att röra sig. Det är ett medvetet val av pedagogerna och skall anknyta till trångboddheten i barnrikehusen.
Låt barnen odla potatis. Varför inte köpa i affären, det är ju enklare. Förklara att invånarna inte hade råd att köpa mat. Kullarna av svart gummiasfalt med sina illröda stolpar. Områdets tidigare soptipp och grasserade sjukdomar.
Att prata om soptippar är något barnen kan relatera till eftersom de har lärt sig att göra tvärtom, sopsortera. Hur känns det att leva på en soptipp? Lukten, gaserna och det förgiftade vattnet. Finns det idag platser där människor bor på soptippar?
Mycket kretsar kring utedassen. Låt barnen sitta ned över hålet. Hur kändes det att sitta på utedass i smällkalla vintern? Men vart tog fekalierna vägen? Det var till Sorgenfri stadens latriner tömdes i Pudrettfabriken. Invånarna blev det närmaste vi kommer till oberörbara.
Har barnen fått nog av elände, låt dem leka av sig i husens sovloft. Hemliga kojor. Du behöver ju inte berätta att sovloft var en förutsättning att överhuvudtaget kunna bo i de små lägenheterna.
Höll ju på att glömma det viktigaste. Varför tror ni att Mary Anderssons barndomshem kallades för Hollywood? Mary Anderssons temalekplats ligger vid Arildsplan i Malmö.
Läs mer om temalekplatserna här!
Anders Hermansson, samhällslärare