Skolverkets Läslistor
Barnen berättar om staden genom knäckebrödsverk
Mitt arbetslag har valt att tolka detta på vårt egna sätt tillsammans med barnen. Jag har haft ansvar över femårsgruppen och för mig har det varit viktigt att barnen ska få möta hela Malmö och sedan få återskapa sina intryck av staden genom samtal och estetiska gestaltningar.
I början av terminen fick barnen se en karta över Malmö och sedan peka ut platser som de ville besöka. Varannan vecka åkte vi sedan ut på utflykter i våra lådcyklar. Resorna gick till bland annat Turning torso, Öresundsbron, Malmö stadion, Holma, Emporia och konsthallen. Under besöket på Malmö konsthall pågick utställningen ”I staden växer ett fält” som innehåll verk av 50 malmökonstnärer från olika generationer och med olika uttryck. Ett av konstverken var gjort i enbart knäckebröd vilket fångade barnens intresse. Vi hade med oss ritpapper och pennor så barnen satte sig ner på golvet och började avteckna konstverket. Det var då som jag fick idén att barnen kunde skapa sina egna skulpturer av förskolans knäckebröd.
Skulpturer tar form
Tillbaka till förskolan med massa nya intryck och ideér satte vi gång med våra egna gestaltningar. Med hjälp av limstift, knäckebröd och fantasi tog sig barnen an uppgiften på ett engagerat sätt. Deras skulpturer var både fantasifylla och fascinerande. Jag var mäkta imponerad. Det som också var spännande att se var att alla de utflykter och samtal som vi haft med barnen återspeglade sig i deras skulpturer. Exempelvis byggdes turning torsos, Malmö live och konsthallen av knäckebröd.
Lusten i skapandet har varit det som drivit både mig och barnen
För att knyta ihop säcken med skulpturerna har barnen blivit intervjuade av mig om deras skapandeprocess vilket kommer mynna ut i en film som vi kommer visa på vernissagen. Vi har också gjort en utställning i ateljén där samtliga skulpturer står uppradade. Det som har varit allra roligast med just denna process har varit att följa barnens resa från besöket i konsthallen till att de ny skapat sina egna verk att vara stolta över. Lusten i skapandet har varit det som drivit både mig och barnen. Dessutom har jag insett hur mycket identitetsbyggande det är att göra detta. Ett exempel är ett barn vars föräldrar kommer från Indien. Barnet har då skapat en skulptur som representerar både Sverige och Indien. Förskolans vernissage äger rum senare i vår och det ska bli spännande att se vilka nya processer som tar vid nu framöver. Ännu har vi många platser att upptäcka i Malmö. Som vanligt är det barnen som visar vägen.